Категорія новин
🍏Одне яблуко на день - залишить вашого доктора без роботи. Ця англійська приказка якнайкраще характеризує корисні властивості яблук, фруктів, з якими ми усі так добре знайомі. У чому ж полягають цілющі властивості яблук?
Хоч яблука і не є лідерами серед інших овочів та фруктів за вмістом вітамінів і корисних мікроелементів, проте, вважаються одними з найбільш універсальних фруктів на нашому столі. Обумовлено це тим, що в яблуках міститься велика кількість вітамінів (A, B1, B2, B5, C), заліза, кальцію, калію і йоду (у кісточках). Також в яблуках міститься пектин, кварцетин і клітковина. Саме в яблуках поєднання вітамінів і мінералів оптимально!
✅В яблуках містяться речовини, які сприяють активнішому засвоєнню заліза з інших продуктів харчування. Залізо сприяє збільшенню вироблення організмом гемоглобіну, речовини, відповідальної за перенесення кисню в крові до клітин. Крім того, нормальний рівень гемоглобіну потрібний для підтримки високої працездатності і активної розумової діяльності людини.
✅А ось кальцію в усіх сортах яблук - предостатньо. Цей елемент відповідає за нормальний ріст нігтів, зубів людини, а також за забезпечення механічної міцності кісток скелету. Також кальцій дуже важливий для хорошого згортання крові.
✅Калій в яблуках сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної системи і стабілізує вироблення більшої частини ферментів в організмі. Згідно результатів останніх досліджень, щоденне вживання фруктів, що містять калій, знижує рівень кров'яного тиску і зменшує ризик інсульту на 10-15 відсотків.
✅Йод міститься не в самих яблуках, а в їх насінні (темні «кісточки» в центрі яблука). Для того, щоб забезпечити організм денною нормою йоду, досить з'їсти п'ять-шість сімян яблука. У цьому насінні також міститься невелика кількість синільної кислоти, тому зловживати яблучними «кісточками» - не варто.
✅Яблука багаті також пектинами - полісахаридами, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові і є м'яким безпечним стимулятором перистальтики кишківника. Пектини захищають ваші судини і покращують роботу травної системи (діючи у поєднанні з клітковиною, яка також міститься в яблуках). Якщо ви будете з'їдати хоча б одне велике яблуко в день, рівень холестерину у вашій крові помітно знизиться, зменшиться ризик розвитку атеросклерозу. Крім того, у вас стабілізується артеріальний тиск, покращиться самопочуття. Рекомендується вживання яблук у період після перенесення інфаркту.
✅Яблука мають потужний антиоксидантний ефект, завдяки наявності в них кварцетину. Кварцетин ефективно протидіє розвитку ракових клітин, знешкоджуючи канцерогени, і чинить загальнозміцнюючу дію на імунну систему людини. У поєднанні з вітаміном С кварцетин запобігає негативній дії вільних радикалів на живі клітини і таким чином стає перешкодою раннього старіння.
Ще однією корисною властивістю яблук, є їх здатність до механічного очищення зубів. Замість того, щоб скористатися жувальною гумкою після їди, набагато корисніше буде з'їсти яблуко. Воно і зуби очистить, і вб'є шкідливі бактерії, що роз'їдають зубну емаль.
✅Сорти яблук, багаті пектинами, необхідно їсти людям, що працюють в умовах підвищеного ризику (наприклад, на шкідливому виробництві). М'якоть корисних плодів перешкоджає всмоктуванню в кров деяких токсинів, бактеріальних отрут, випарів ртуті, кобальту, свинцю, стронцію.
✅При надмірній масі тіла дієтологи рекомендують регулярно влаштовувати розвантажувальні дні, під час яких ви можете їсти тільки свіжі яблука. Така дієта нікому ще не зашкодила - клітковина та корисні для організму речовини допоможуть вам уникнути проблем з травленням і зменшити накопичення жирових запасів у проблемних зонах.
Споживайте яблука і будьте здорові ❗❗❗
Яблуками лікуємо серце