
Захворюваність і смертність від ішемічної хвороби серця (стенокардії, інфаркту міокарду) та гіпертонії в Україні посідає перше місце. Ці проблеми можуть виникнути в кожного, але існує ряд проблем, які збільшують ризик захворювань.


Чим більше факторів ризику, ти більше шансів для розвитку серцево-судинної патології.

Фактори які не можна змінити:

Вік. Зі збільшенням віку, збільшується кількість людей, які помирають від серцево-судинних захворювань. Ризик розвитку серцевого нападу для чоловіків зібльшується після 45 років, а для жінок - після менопаузи.

Спадковість. Діабет, гіпертонія, високий рівень холестерину в крові проявляються в сім'ях, які вже мали такі захворювання.

Стать. У чоловіків ризик серцевого нападу більший, ніж у жінок, і він може розвинутись скоріше.

Фактори ризику які можна змінити:

Куріння, низька фізична активність, неправильне харчування і стрес - головні фактори, які можна контролювати, і які викликають гіпертонію, діабет, зайву вагу, високий рівень холестерину в крові.

Куріння. У тих, хто палить, ризик розвитку ішемічної хвороби зростає у 4 рази.

Фізична активність. Режим фізичних навантажень повинен визначатись у відповідності з віком, статтю, вихідною фізичною формою і зацікавленням до певних видів спорту. Мінімальна тривалість фізичного навантаження - 30 хвилин.

Харчування. Існують загальні правила, яких потрібно дотримуватися:

обмеження вживання кухонної солі до 5г на добу при підвищеному артеріальному тиску;

якомога більше вживати овочів, фруктів та зернових (не менше 400г), кількість рідини не більше 5-6 склянок на добу;

не більше 1/3 споживаного жиру має бути тваринного походження, решта - рослинного;

збільшити споживання продуктів, багатих на калій , кальцій, магній;

приймати їжу 3-4 рази на день, 1-й сніданок - 20-25%, 2-й - 20-25%, обід - 30-40%, вечеря - 15% добової калорійності.