Категорія новин
4 квітня проводиться #День_вітаміну_С. Ці квітневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Це потужний антиоксидант. Вітамін С, званий також аскорбіновою кислотою, допомагає дезактивувати високореактивні молекули, відомі як вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин. Він зміцнює імунітет. Утворює колаген. Він загоює рани.
Вітамін С було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а 1933 року він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом. Його занесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.
1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав "гексуроновою кислотою". Чотири роки потому Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку, що це те саме, що й "гексуронова кислота". Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С 1933 року.
ТОП-10 ПРОДУКТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ВІТАМІН С
ЛІДЕРОМ ЗА ВМІСТОМ #ВІТАМІНУ_C Є ШИПШИНА
Вітамін C не накопичується в організмі, а розчиняється у воді і виводиться назовні за один день. Але він абсолютно незамінний для нашого здоров’я: зміцнює імунітет, бореться з вільними радикалами, допомагає засвоюватися залізу і бере участь у виробленні антистресових гормонів. Сьогодні ми вам розповімо, про те звідки можна отримати щоденну дозу цього вітаміну.
ДОБОВА ПОТРЕБА ВІТАМІНУ С у дорослої людини – 45-70 мг. Вагітним і жінкам, які годують, часто страждають від анемії, потрібно трохи більше – від 70 до 100 мг. Дітям постарше буде потрібно від 40 до 50 мг вітаміну, а немовлятам достатньо 30-35 мг.
ШИПШИНА
Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Причому в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг. Хочете швидко поповнити запас корисної речовини? Випийте чаю!
СОЛОДКИЙ ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ
Цей продукт займає другу сходинку вітамінного хіт-параду. Вміст вітаміну C в 100 г перцю – 250 мг, тому зовсім не зайвим буде побалувати себе свіжим салатом, або похрумтіти перчиком в якості закуски.
ЧОРНА СМОРОДИНА І ОБЛІПИХА
Бронзову медаль у рейтингу продуктів отримують ягоди обліпихи, чорної смородини, в 100 г яких міститься 200 мг вітаміну С. Закривайте на зиму варення, пийте чай і насолоджуйтеся богатирським здоров’ям: застуди обійдуть вас стороною.
ЗЕЛЕНЬ ПЕТРУШКИ
150 мг вітаміну С на 100 г петрушки – теж відмінний показник, тому вона згодиться не тільки для прикраси святкових страв, але і для повноцінного вживання в їжу. До того ж, петрушка відмінно піднімає гемоглобін, освіжає подих і нормалізує тиск.
БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА
У 100 г брюссельської капусти міститься 120 мг вітаміну C. Якщо ви рідко використовуєте цей продукт – перегляньте своє рішення, адже він не тільки корисний, але і дуже смачний. Брюссельську капусту можна додавати в салати, супи, рагу та інші популярні страви.
СВІЖИЙ КРІП
Запашний зелений кріп містить 100 мг вітаміну C в 100 г продукту. В сушеному або замороженому вигляді він хоч і менш корисний, але теж принесе користь організму. Сміливо додавайте кріп в салати, супи і соуси, посипайте ним картоплю і зміцнюйте імунітет.
КІВІ
Кисло-солодкий фрукт зовсім не даремно увійшов у раціон українців: у 100 г ківі міститься до 90 мг вітаміну C. На відміну від петрушки, брюссельської капусти і шипшини, ківі дуже люблять діти, а значить, їхній вітамінний запас буде поповнюватися без капризів і сліз.
ЦВІТНА КАПУСТА
Ще один вид капусти, в якому міститься значна кількість вітаміну С (70 мг/100 г). Цвітну капусту можна тушкувати, запікати, смажити у фритюрі, маринувати і варити. Але запам’ятайте: термообробка впливає на вітаміни, і оптимально буде лише злегка ошпарити овоч в окропі.
АПЕЛЬСИНИ, ПОЛУНИЦЯ, СУНИЦЯ
У 100 г апельсина міститься 60 мг вітаміну C. Дев’яту позицію рейтингу фрукт розділив з улюбленими весняними ягодами: полуницею та суницею. З’єднавши ці інгредієнти з ківі, ви отримаєте справжню вітамінну бомбу, яка, до речі, дуже смачна у вигляді салату.
ШПИНАТ, ХРІН
У 100 г шпинату міститься 55 мг вітаміну C. Не подобається шпинат? Можемо запропонувати вам вітчизняний аналог – хрін, в якому вмістилася така ж кількість вітаміну.
З поміж всіх вищезгаданих продуктів можна вибрати той, що найбільше подобається, і проблем з нестатком вітаміну С в організмі більше не буде.