Категорія новин
Бюро ВООЗ в Україні, спільно з Європейським регіональним Бюро ВООЗ, допомагають розбудовувати спроможність лабораторної мережі щодо дослідження вмісту трансжирних кислот (ТЖК) просмислового походження у продуктах харчування на шляху України до елімінації ТЖК.
Споживання трансжирів є одним із найбільших ризиків виникнення серцево-судинних захворювань. За оцінками ВООЗ, щороку 540 тисяч смертей можуть бути віднесені до цього фактору ризику.
Нещодавно експерти ВООЗ провели практичний семінар із моніторингу ТЖК для представників 8 лабораторій, а також зустрічі з представниками Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Вони також відвідали лабораторії у сфері безпечності та якості харчових продуктів і громадського здоров’я у Києві, Хмельницькому і Тернополі.
Метою візитів була оцінка готовності лабораторій до дослідження ТЖК та інших складових харчових продуктів для реалізації проєкту FEEDCities в Україні (дослідження, яке триває в багатьох країнах та описує міське харчове середовище).
Нагадаємо, що з 2 жовтня в Україні будуть діяти нові норми додавання ТЖК в продукти харчування, згідно з якими «вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті». Такі норми повністю відповідають практиці ЄС, що застосовується з 2019 року. ВООЗ на міжнародному рівні просуває стратегічний підхід до елімінації ТЖК з продуктів харчування через пакет заходів REPLACE, доступних усім країнам.
Дізнатися більше:
Проєкт FEEDCities: https://www.who.int/europe/initiatives/feedcities
Пакет заходів REPLACE: https://www.who.int/.../nutrition-and.../replace-trans-fat
Нові норми додавання ТЖК в продукти харчування: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0891-20#Text
Додаткові картинки новин