Категорія новин
Якщо ви запитаєте людину, чи хоче вона бути здоровою і сильною, то будь-хто відповість вам «так», навіть не замислюючись. А от якщо поставити питання: «Що ви робите, щоб бути здоровим», то чітку і однозначну відповідь ви навряд чи отримаєте. Чому Скоріш за все причина полягає не в принциповому небажанні зберегти здоров'я до старості, а у відсутності зрозумілої інформації про те, як це зробити. А для того, щоб зрозуміти, від чого себе потрібно берегти, потрібно розуміти, що нам загрожує.
Ішемічна хвороба серця (ІХС), ішемічний інсульт, діабет і деякі специфічні види раку наразі стають домінуючими джерелами захворюваності і смертності в усьому світі, згідно з даними ВООЗ. Водночас дослідження вказують на те, що ці захворювання не є неминучими. Окрім того, низька частота захворюваності може бути досягнута без вартісних ліків або медичних послуг.
Однак для запобігання цих захворювань необхідні зміни в поведінці: корекція свого раціону, фізична активність і відмова від тютюнопаління і зловживання алкоголем.
Правильне здорове харчування допоможе знизити ризик розвитку таких захворювань:
Ожиріння
До ожиріння призводить дисбаланс між низьким рівнем енерговитрат (найчастіше пов'язано з низьким фізичним навантаженням) і високою енергетичною щільністю продуктів в раціоні (надлишок калорій, будь то цукор, крохмаль або жир). Збільшення фізичної активності, а також зменшення споживання продуктів з високим вмістом жирів, а також продуктів і напоїв з високим вмістом цукру може запобігти нездоровому збільшенню ваги.
Діабет
Надмірна вага, ожиріння, а також відсутність фізичної активності є причиною зростання захворюваності на діабет 2 типу в усьому світі. Діабет призводить до підвищеного ризику захворювань серця, нирок, інсульту та інфекцій. Збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги грають вирішальну роль в профілактиці і лікуванні діабету.
Серцево-судинні захворювання
Серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності в усьому світі, значною мірою обумовлені незбалансованим харчуванням і відсутністю фізичної активності. Ризик хвороб серця та інсульту зменшується, якщо зменшити вживання насичених і транс-жирів та вживати більше (n-3 і n-6) поліненасичених жирів, фруктів і овочів. Також важливо зменшити споживання солі, адже це допомагає знизити кров'яний тиск, що є основною причиною серцево-судинних захворювань. На додаток необхідні адекватна фізична активність і контроль ваги.
Рак
Дієтичні фактори мають значний вплив на деякі види раку. Підтримання здорової ваги знизить ризик розвитку раку стравоходу, товстої кишки, молочної залози, ендометрію і нирок. Обмеження споживання алкоголю знизить ризик виникнення раку ротової порожнини, горла, стравоходу, печінки і молочної залози. Забезпечення адекватного споживання фруктів і овочів має ще більше знизити ризик розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, шлунку, а також колоректального раку.
Остеопороз і переломи кісток
Підвищена крихкість кісток є проблемою літніх людей. Адекватне споживання кальцію (500 мг на день і більше) і вітаміну D допомагає знизити ризик переламів. Також необхідні вплив сонця і фізична активність для зміцнення кісток і м'язів.
Хвороби зубів
Запобігти виникненню карієсу можна, обмежуючи частоту і кількість споживання цукру і використовуючи зубні пасти зі фтором.
Здорове харчування і фізична активність є ключем до гарного самопочуття і необхідні для довгого і здорового життя. Незбалансоване споживання продуктів з високим вмістом енергії (цукру, крохмалю та/або жиру) і низьким вмістом основних поживних речовин сприяє надлишку енергії, що є шкідливим для здоров’я і призводить до надмірної ваги та ожиріння, яке сприяє розвитку низки хронічних хвороб