Категорія новин
🤔Як передаються гострі кишкові інфекції❓️
💁🏼‍♂️Є три способи передачі збудників таких інфекцій:
👉🏻контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
👉🏻водний (через інфіковану воду);
👉🏻харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).
🤔Якими є симптоми кишкових інфекцій❓️
👩🏻‍🏫Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів. ☝🏻Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:
📌підвищення температури,
📌діарея, яка не минає кілька днів,
📌блювання, що не приносить полегшення,
📌болі в животі,
📌загальна слабкість,
📌головний біль,
📌симптоми ГРВІ.
🤷🏼Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.
🤔Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію❓️
💁🏼‍♀️Допомагаючи собі полегшити неприємні симптоми, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей.
☝🏻❗️☝🏻Відтак, дуже важливо:
✅️слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
✅️приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
✅️застосовувати жарознижувальні препарати при піднятті температури;
✅️дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.
❗️👩🏻‍⚕️❗️За появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. ☝🏻Особливо це стосується дітей раннього віку.
🤔Як запобігти інфікуванню❓️
💁🏼Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». ☝🏻Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки. Крім того:
✔️Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
✔️Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
✔️Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
✔️Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
✔️Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
✔️Дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів. Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці. ❗️Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин❗️
✔️Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
✔️Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
✔️️Не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
✔️Утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
✔️Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
✔️Використовуйте індивідуальний посуд.
✔️Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
👨🏻‍⚕️Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями❗️
❤Бережіть себе і будьте здорові❗️
Картинка