Категорія новин
📌 У квартирі, будинку чи підвалі могли залишитися продукти харчування, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити?
Передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!
① Потрібно позбутися продуктів:
☛ з незвичним запахом, кольором чи текстурою
☛ у звичайній, не захищеній від води, упаковці
☛ у картонній упаковці
☛ з негерметичною кришкою
☛ консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
☛ консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки
❗ Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.
❗ Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.
② Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:
☛ вимити все гарячою водою з мийним засобом
☛ промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
☛ облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо
③ Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:
☛ видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
☛ очистіть поверхню від бруду та мулу
☛ помийте упаковки гарячою мильною водою
☛ ополосніть її чистою безпечною водою
☛ промийте окропом
☛ додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
☛ ці консерви потрібно спожити якомога швидше
☝️ Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.
 
МОЗ України
Що робити з запасами продуктів після затоплення?