Категорія новин
Причина – «висока вода» змивала все на своєму шляху. Отже, ґрунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекалії тварин і людей, добрива (наприклад, азотні) та інші забруднення могли потрапити в ці джерела води. Це може зробити їх непридатними до використання на багато місяців після затоплення.
Що робити, щоби убезпечитися від інфікування небезпечними хворобами чи отруєння небезпечними речовинами?
Відмовтеся від вживання води з криниць та каптажів!
Використовуйте для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду. Безпечною може бути бутильована або привозна питна вода, або та, що очищена спеціальними засобами.
Використовуйте також воду, яка постачається через централізовану систему водопостачання, – вона підлягає постійному моніторингу якості.
Пам’ятайте, кип’ятіння води і знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавляє її від хімічного забруднення.
Особливо уважно потрібно ставитися до води, яку використовують і споживають діти.
Якщо ви маєте електричну помпу або насос, які качають воду зі свердловини, не наближайтеся до неї, поки її не перевірять електрики – це допоможе уникнути ураження струмом.
Воду з колодязів відповідно до методики доведеться відкачати, очистити стіни від нальоту, а дно – від осаду та сміття, потім – продезинфікувати. Після цього треба заповнити резервуар і знову відкачати воду. Користуватися колодязем можна лише після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю води в ньому. До речі, процедуру очищення потрібно проводити раз на рік.
Не використовуйте воду з природних джерел, поки спеціалісти Центрів контролю та профілактики хвороб не проведуть її лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин та збудників хвороб!
Пам’ятайте, якщо ви помітили у себе чи своїх близьких ознаки інфекційних захворювань чи отруєння – терміново зверніться до лікаря.