Категорія новин
Джерелом зараження для людини є:
домашня ковбаса та шинка;
печена у фользі картопля ( спори збудника ботулізму зберігаються у ґрунті);
консерви м’ясні, рибні, грибні, овочеві (бактерії ботулізму розвиваються за умов відсутності кисню);
копчена, в’ялена, солена риба .
Особливу увагу слід приділити в’яленій або сушеній рибі.
По-перше, сушена або в’ялена риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні упродовж 10-15 хвилин.
По-друге, риба може заразитися у природних умовах, оскільки резервуаром збудника ботулізму є пісок, річковий мул.
По-третє, токсин утворюється перш, ніж рибу посолять, окрім того сіль не вбиває, а лише пригнічує розмноження збудника ботулізму.
По-четверте, споживач не може дізнатися про порушення умов зберігання чи транспортування.
По-п’яте, відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.