Категорія новин
👩🏼‍⚕️Джерелом зараження для людини є:
👉🏻домашня ковбаса та шинка;
👉🏻печена у фользі картопля ( спори збудника ботулізму зберігаються у ґрунті);
👉🏻консерви м’ясні, рибні, грибні, овочеві (бактерії ботулізму розвиваються за умов відсутності кисню);
👉🏻копчена, в’ялена, солена риба .
Особливу увагу слід приділити в’яленій або сушеній рибі.
💁🏻‍♀️По-перше, сушена або в’ялена риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні упродовж 10-15 хвилин.
☝🏻По-друге, риба може заразитися у природних умовах, оскільки резервуаром збудника ботулізму є пісок, річковий мул.
☝🏻По-третє, токсин утворюється перш, ніж рибу посолять, окрім того сіль не вбиває, а лише пригнічує розмноження збудника ботулізму.
☝🏻По-четверте, споживач не може дізнатися про порушення умов зберігання чи транспортування.
☝🏻По-п’яте, відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
картинка