Категорія новин
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Як ми вже повідомляли, отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні може спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні.
Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Тому важливо збирати лише відомі сорти грибів, не ризикувати здоров’ям через необачність.
Варто зауважити, що отруйні гриби можуть випадково з’їсти діти. Також можливі випадки зумисного отруєння токсичними грибами чи навіть суїциду.
Види сильнодіючих отрут в грибах
Основними токсинами отруйних грибів є:
Циклопептиди – аматоксин;
гіромітрини (монометилгідразин);
ореланін;
мускарин;
псилоцибін;
мусцимол та іботенова кислота;
копрін;
нефротоксини (норлейцин);
міотоксини;
імуноактивні токсини;
гемолітичні токсини;
подразники шлунково-кишкового тракту.
Так, приміром, для людини смертельною дозою є 300-500 мг мускарину.
Отруйні всі види іноцибе та клітоцибе, які вміщують понад 2% мускарину. Так, іноцибе Патуйяра вміщує 6,4-8%, іноцибе пасмистий - 5,3-6,4%, іноцибе звичайний - 0,8-3,2%, клітоцибе червонуватий - 5-6%, мухомор червоний - 0,1-0,28%, мухомор пантерний - 0,1-0,2%.
Невелику кількість мускарину містять чортів гриб (Boletus satanas) синяк, або дубовик (В. luridus), сироїжка блювотна (Russula етеtіca), ентолома жовтувато-сиза і деякі види роду гебелома (Hebeloma). Смертельні дози мускарину містяться в такій кількості свіжих грибів: в 40-80 г іноцибе Патуйяра, 60-100 г іноцибе пасмистого, 50-100 г клітоцибе червонуватого, в 3000-4000 г мухомора червоного і мухомора пантерного.
Подразники шлунково-кишкового тракту – найпоширеніші токсини. Аматоксин, гіромітрин і ореланін – це токсини, що переважно містяться у смертельно небезпечних грибах.
Аматоксин, меншою мірою гіромітрин, є гепатотоксичними отрутами. Гіромітрин також має епілептогенну дію, провокує судоми. Ореланін і норлейцин є токсичними для нирок, тобто мають нефротоксичну дію. Мускарин, псилоцибін, мусцимол та іботенова кислота є токсичними для центральної нервової системи. Коприн викликає дисульфірамоподібну реакцію в поєднанні з алкоголем, тобто порушує здатність метаболізувати етанол, відповідно, виникає алкогольна інтоксикація організму.
Окрім того, можливе і харчове отруєння грибами та ботулізм
При консервації грибів варто чітко дотримуватися приписів рецептів та температурних режимів приготування консервів у домашніх умовах. Зберігати грибні консерви слід у темному прохолодному сухому місці.
Увага! Ніколи не споживайте консерви, що мають ознаки здуття, адже це є проявом бактеріального розмноження всередині банки, що супроводжується виділенням газів, які й розпирають стінки та покришку консерви. Неправильно приготовані консерви з грибів загрожують появою гострого харчового отруєння, а також розвитком ботулізму – смертельно небезпечної хвороби.
Ми бажаємо Вам здоров’я!