Категорія новин
Із серпня і до пізньої осені в листяних та хвойних лісах спостерігається часто у надзвичайно великій кількості дуже отруйний мухомор пантерний (Amanita pantherina), а з кінця вересня - мухомор червоний (А. muscaria).
Мухомора пантерного помилково приймають за мухомор сірий їстівний або за мухомор червоніючий. Отруєння цим грибом трапляються часто і бувають дуже тяжкими, іноді смертельними.
Мухомор червоний всі добре знають, він настільки відрізняється від інших наземних грибів, що з ним не змішують їстівних грибів і звичайно не збирають. У зв'язку з цим отруєння, спричинені мухомором червоним, трапляються дуже рідко.
Мухомор пантерний і мухомор червоний містять отрути, мускарин (алкалоїд) і грибний атропін, який називають мікоатропіном. Ці отрути дуже впливають на центральну та периферичну нервові системи.
При вживанні згаданих мухоморів через 0,5-3 години з'являються симптоми отруєння.
Дуже поширений у всіх рослинних зонах України в листяних та хвойних лісах небезпечний отруйний гриб опеньок сірчано-жовтий несправжній (Hypholoma fasciculare), який зростає на старих пеньках з початку осені і до зими. Опеньок сірчано-жовтий іноді приймають помилково за опеньок осінній, справжній, незважаючи на те, що ці гриби легко розрізняються за кольором шапинок і пластинок.
Опеньок сірчано-жовтий викликає тяжке, іноді смертельне отруєння (у дітей).
Зрідка, переважно в західних областях України та в Криму у листяних лісах у серпні-вересні зростає рядовка тиграста (Tricholoma pardinum).
Гриб викликає тяжке отруєння, яке звичайно закінчується одужанням, але іноді, переважно у дітей, бувають смертельні випадки. Симптоми отруєння та перебіг захворювання, викликаного грибом, такі ж, як і при отруєнні деякими видами ентоломи.
Дуже поширені в лісах усіх рослинних зон України такі отруйні гриби, як опеньок цегляно-червоний несправжній (Hyphоlота sublateritium), який зростає на пеньках листяних дерев з вересня по жовтень, та гебелома клейка (НеbеІота crustuliniforme), яка росте у листяних та хвойних лісах з серпня до пізньої осені. Гриби ці викликають більш або менш тяжкий шлунково-кишковий розлад, який швидко закінчується одужанням.
Небезпечними отруйними грибами є два види печериці, що зростають переважно у південних районах України та в Криму. Це печериці: темнолуската отруйна (Agaricus meleagris) та рудіюча отруйна (А. xanthodermus). При вживанні гриби викликають більш або менш тяжкий шлунково-кишковий розлад, який за кілька днів закінчується одужанням.
До отруйних грибів відноситься клаварія бліда, або козоріжки бліді (Clavaria pallida), яка зустрічається восени у хвойних та листяних лісах переважно на Поліссі та у західних областях України. Гриб викликає шлунково-кишковий розлад, який швидко закінчується одужанням.
Отруйним є також дощовик несправжній (Scleroderma aurantium), який розвивається у листяних та хвойних лісах переважно на Поліссі та в західних областях України протягом літа та осені. Вживання цього гриба викликає шлунково-кишковий розлад, який швидко проходить.
Значний інтерес являють такі добрі їстівні гриби, як гнойовики: чорнильний, білий і рудий (Coprinus atramentarius, C. Comatus, C . micaceus), молоді плодовики яких можна варити, смажити, тушити, але страви з них не можна вживати разом з алкоголем, тому що вони діють тоді як отруйні. Отрута, властива їстівним гнойовикам, не розчиняється ні у воді при виготовленні страв, ні у шлунку та кишках під час перетравлювання їжі, але розчиняється алкоголем.
Серед трубчастих грибів до отруйних відносять чортів гриб (Boletus satanas), який зростає у листяних лісах (дубових, букових, грабових) з липня до вересня.
При вживанні сирого гриба, навіть у невеликій кількості, настає тяжке отруєння. Отрута, яку містить чортів гриб, знищується лише при дуже тривалому виварюванні його.
Дуже уважно треба відноситись до грибів, які вживають сирими у салатах або тушать і смажать без попереднього відварювання; вони часто викликають більш або менш тяжке отруєння.
До них належать всі так звані умовно їстівні гриби. Це зморшки, синяк, синяк зернистоногий, деякі види родів сироїжки та хряща молочника, печериця буріюча, мухомор червоніючий, свинушка тонка, рядовки: фіолетова та жовто-червона, клітоцибе сірий.
Значну кількість грибів, які хоч і не містять отрут, все ж відносять до неїстівних через властивий їм поганий смак, що не змінюється навіть при відварюванні. Це гірчак, боровик неїстівний, лускач, лисичка несправжня та деякі інші.
Також гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Увага Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Ми бажаємо Вам здоров’я!