Категорія новин
Що використовувати для миття фруктів і овочів
За посиланнями експертів Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) і Центру з контролю за захворюваннями (CDC) ми рекомендуємо для миття свіжих фруктів і овочів використовувати тільки чисту прохолодну воду і спеціальну щіточку для овочів і фруктів з товстою шкіркою. Проте, існують інші популярні засоби для миття овочів і фруктів:
вода з додаванням солі;
натуральний харчовий оцет;
харчова сода;
спеціальне мило для овочів і фруктів.
Миття овочів і фруктів содою або оцтом не мають під собою наукової доказової бази, тому їх використовувати не обов'язково, до того ж оцет і сіль можуть змінити смак плодів. Використання спеціального мила для овочів і фруктів також не схвалено FDA, через низьку ефективність застосування засобу, порівняно зі звичайною чистою водою.
Для миття ягід, фруктів і овочів не рекомендуємо використовувати мило, засоби для миття посуду, відбілювачі, спирт, антисептичні, а також будь-які мийні та чистячі засоби, які для цього не призначені. Дезінфікувати овочі та фрукти необхідно тільки чистими руками в чистому посуді або мийці.
Для миття фруктів, овочів і ягід не можна використовувати:
посудомийну машину (на овочі та фрукти в посудомийці можуть потрапити залишки мийного засобу);
будь-які хімічні засоби, зокрема спиртовмісні (частинки засобів після миття завжди можуть залишитися на шкірці продуктів і потім потрапити в організм);
брудну воду.
Якщо є сумніви в безпеці води, її необхідно знезаразити. Для цього рекомендується прокип'ятити воду щонайменше 10 хвилин, остудити, дати відстоятися і перелити в чисту ємність, уникаючи потрапляння осаду. Також для знезараження води рекомендується використовувати спеціальні засоби з активним хлором, які можна знайти в продажу.
Вода для миття овочів і фруктів має бути прохолодною і чистою. Занадто гаряча вода може вплинути на якість і смак плодів. Для миття плодоовочевої продукції з твердою шкіркою (яблука, груші, банани, апельсини, коренеплоди, баштанні) радимо використовувати проточну воду кімнатної температури.
Особливо наголошуємо на вживанні кавунів. Перед розрізанням великі баштанні культури (кавуни, дині, гарбузи) також необхідно мити в холодній проточній воді. Головне завдання ретельного миття- позбутися всіх забруднень і мікробів, які можуть потрапити на внутрішню частину плода під час його розрізання. Щоб відмити всі забруднення, можна використовувати щітку, губку або ганчірку. Не варто додавати у воду мило або інші засоби для миття. Після промивання кавун необхідно насухо витерти за допомогою паперових серветок або чистого рушника, щоб прибрати можливі залишки забруднень і бактерій з поверхні шкірки.
Будьте обережними: кавунами, що з’явилися першими, легко отруїтися, адже вони мають дуже високу концентрація нітратів і нітритів. Особливо не рекомендується давати ранні кавуни дітям. Тож улюблену літню ягоду потрібно купувати в розпал сезону.
Пам’ятайте, немиті фрукти, ягоди, овочі, зелень можуть бути джерелом харчових отруєнь та кишкових інфекцій. Дбайте про своє здоров’я.