Категорія новин
Як помити ягоди, не пом'явши їх
Будь-які ягоди, а особливо лісові - це чудове джерело антиоксидантів, що зберігають наші судини, шкіру та навіть пам'ять, а деякі ягоди містять корисні речовини, які захищають організм від ризику появи та розвитку пухлин. Ягоди містять потрібну для мікрофлори нашого кишківника клітковину, низку вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин. Антиоксиданти, що містяться в ягодах, знижують оксидантний стрес у клітинах. Багато ягід має незначну кількість цукру та багато клітковини, вітамінів. Вони зміцнюють імунітет, сприяють хорошому травленню і допомагають у профілактиці серцево-судинних захворювань.
Калорійність ягід у середньому досягає 50 калорій на 100 грам (або одну склянку). Попри таку легкість, вони дуже поживні: щоб утамувати голод достатньо лише кількох ягід полуниці або ожини, півсклянки лохини або смородини. Головними зірками в ягодах є вітамін С і магній, від рівня яких в організмі людини залежать настрій, стан імунітету, реакція організму на зміну погодних умов і рівень енергії упродовж дня. Організм людини здатний засвоювати буквально всі вітаміни і мікроелементи, які містяться в ягодах. До того ж, більшість з них відзначаються природною солодкістю, тому їх приємно їсти як у сирому вигляді "тільки з грядки", так і в улюблених десертах або в смузі.
Загалом здоровій людині рекомендується вживати 250-300 г ягід та фруктів на день. Ця кількість оптимальна, щоб не перевищувати добову норму фруктози та глюкози. Якщо ягоди кислі, їх можна з’їсти трохи більше. При цукровому діабеті, інсулінорезистентності, ожирінні слід вживати несолодкі ягоди й у помірній кількості. Прості вуглеводи ягід сприяють викиду інсуліну.
Коли краще утриматися від ягід
Якщо ви мали алергію на ягоди в минулому, варто обережно пробувати, чи немає проявів алергії й тепер. Обачно варто споживати ягоди при різноманітних гастритах, синдромі подразненого кишківника та інших шлунково-кишкових захворюваннях, адже в ягодах міститься велика кількість органічних кислот, що можуть провокувати підвищення кислотності в шлунку та інші загострення перебігу гастритів. Також велика кількість клітковини ягід може сприяти швидкому вивільненню кишківника в осіб, схильних до діареї.
Деякі ягоди збільшують концентрацію оксиду азоту в судинах, що, в свою чергою, сприяє їх розширенню, яке може призвести до падіння артеріального тиску, появи ортостатичних реакцій (явище запаморочення при різкому вставанні на ноги із сидячого чи лежачого положення).
Нагадуємо, що збираючи ягоди в лісі, варто розрізняти їстівні та потенційно отруйні ягоди. До прикладу, в Україні поширені вовчі ягоди (вовче лико, Daphne mezereum L.). Усі частини вовчих ягід дуже отруйні, викликають запалення слизових оболонок, слабість, тремтіння, розширення зіниць, пронос, блювання, непритомність.
Як мити ягоди перед вживанням
Як правило, ягоди вирізняються тонкою і ніжною шкіркою, тому їх необхідно мити дуже обережно. Робити це варто безпосередньо перед їжею, оскільки зберігати промиті плоди не рекомендується.
Для миття ми не рекомендуємо використовувати щіточки або інші чистячі предмети - поверхню ягід легко пошкодити. Мити ягоди (наприклад, малину, полуницю, ожину, лохину, суницю) краще в стоячій воді, а не під напором, що може пошкодити ніжну шкірку. Щоб вода добре стекла з плодів, використовуйте сито і паперові рушники. Якщо шкірка ягід досить щільна, як у чорної смородини чи аґрусу, то для сушіння плодів можна використовувати ручну сушарку з механічною центрифугою.
Часто для миття ягід використовують розчин солі або соди. Передбачається, що додавання солі та харчової соди у воду здатне вбити дрібних комах і очистити плоди від пестицидів і бактерій. На думку FDA, використання солі, натурального оцту і соди не завдає шкоди організму людини, але не є обов'язковим.
Зараз в нашій області сезон малини. Малину, як і інші ягоди, необхідно обов'язково мити безпосередньо перед їжею. З огляду на ніжну структуру ягоди, її не можна мити в проточній воді, під напором із крана. Щоб дезінфікувати малину й очистити її від забруднень, ягоди помістіть в прохолодну воду і злегка промийте чистими руками. Після цього малину рекомендуємо викласти на суху паперову серветку або чистий текстильний рушник і злегка промокніть.
Використовувати для миття малини мило, різні мийні та дезінфікуючі засоби, зокрема на спиртовій основі, не можна. Зберігати ягоди після миття не рекомендується, оскільки зайва волога може спровокувати швидке псування плодів.
Літо триває, встигніть насолодитися корисними ягодами у сезон і будьте здорові!