Категорія новин
Лікувальна сила груш
У народі грушу вважали святим деревом. А в деяких країнах біля каплиць Богородиці і по сей день садять грушу. Люди вірять, що коли Діва Марія спускається на землю, то відпочиває під цим деревом. Наділяли грушу і магічною силою, наприклад, щоб забезпечити собі благополуччя та здоров’я на цілий рік, на свято Івана Купала слід пролізти через вінок, сплетений із гілок груші. Проте груша - не тільки магічне дерево, вона має і лікувальну силу.
Згадки про грушу вперше зустрічаються в стародавніх китайських одах. У Китаї її вважали символом довголіття. Адже груша - це життєстійке і довговічне дерево. Та китайці не лише оспівували грушу у віршах, а й виконали величезну роботу щодо її селекції. Тож на світ з’явилося багато сортів смачного соковитого фрукту. У Стародавній Греції та Римі груша теж користувалося великою шаною. Її вважали деревом богині Гери, яка була берегинею домашнього вогнища. Статуетки цієї богині вирізали саме з груші.
Багато народів пов’язували форму плодів груші з любов’ю і материнством. Вірили, що груша може перешкодити зраді і зміцнити подружню вірність.
Стародавні лікарі цінували плоди груші як засіб, що сприяє швидшому загоєнню ран, зниженню температури тіла. У давньоарабських працях з медицини вказувалося, що груші допомагають лікувати хвороби легенів.
Довгий час існувала думка, що груші не можна їсти свіжими. Можливо, тому, що за смаком окультурені груші тієї далекої пори мало чим відрізнялися від диких. Знаменитий Салернський кодекс здоров’я (XIV століття) повчав: “Протиотрута - варені груші, сирі - отрута. Тяжкість шлунка - сирі, варені - тяжкість знімають”. Існував навіть такий вид покарання: в’язня примушували з’їсти безліч сирих диких груш. Пізніше з’явилися перші їстівні сорти, які можна було вживати в їжу без попереднього варіння. Нині існує безліч сортів цього фрукту.
За вмістом поживних речовин груша посідає перше місце серед фруктів. Вона має одну унікальну властивість: груша - фруктовий природний антибіотик. Плоди груші багаті на органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні й пектинові речовини, містять вітаміни С, B1, Р, РР, А, катехіни, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі, флавоноїди і фітонциди. За вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.
Оскільки в ній фруктози більше, ніж глюкози (а, як відомо, фруктоза не потребує для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний за порушень функції підшлункової залози. Тому свіжі та сушені груші, а також напої з них вводять у дієти за ожиріння й цукрового діабету.
Багато в груші макро- і мікроелементів, наприклад заліза. Тому рекомендується вживати груші в разі швидкої стомлюваності, запаморочень, прискореного серцебиття, що виникають за посиленого фізичного навантаження, а також у разі втрати апетиту, появи тріщин у кутиках рота, поганого загоєння ран і навіть за чутливості до холоду - все це симптоми нестачі заліза в організмі.
Це фрукт,у якому міститься найбільша кількість фолієвої кислоти. Груша багата на залізо, кальцій, мідь, йод, цинк, фосфор, магній, натрій та вітаміни А,В1,В2,С,Е.
Корисні властивості груші:
Велика кількість клітковини знижує рівень холестерину.
Ефірні масла, що містяться у груші, допомагають боротися з депресією.
Антиоксиданти допоможуть у профілактиці хвороб серця та судин.
Зелена груша містить лютеїн,що необхідні для підтримки гостроти зору.
Це джерело флавоноїдних антиоксидантів,які допомагають боротися з різними запаленнями.
Фолієва кислота – надзвичайно важлива для вагітних,щоб уберегти дитину від вроджених хвороб.
Вітамін С,К і мідь захищаючи клітини нашої шкіри від старіння і утворення зморшок.
Органічні кислоти посилюють процеси травлення, покращують обмін речовин, стимулюють діяльність печінки і нирок.
Також у плодах груш містяться унікальні ефірні олії, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, створювати протизапальну дію і навіть боротися з депресією (груші бадьорять і веселять, поліпшують настрій). У м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких не можна уявити собі нормального функціонування серця і м’язів, адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин.
Грушевий сік - чудовий загальнозміцнювальний, тонізуючий і вітамінний засіб, надзвичайно корисний у разі захворювань травного тракту, зміцнює стінки кровоносних судин. Відвари, компоти з сушених груш корисні за розладів кишечнику.
Свіжі груші містять досить грубі харчові волокна, що посилює кишкову перистальтику, тому за розладів їх їсти не варто. А от у разі запорів варені груші з компоту потрібно з’їдати обов’язково. Грушеві компоти корисні при захворювань сечовивідних шляхів - цей напій підвищує діурез і благотворно діє на сечовий міхур.
Тим, кому за сорок, рекомендовано їсти побільше груш. Двічі на тиждень дуже корисно влаштовувати “грушеві дні”: 1,5- 2 кг свіжих плодів - і більше нічого не їсти. Тверді плоди для ліпшого засвоєння можна злегка відварити.
Також грушу часто називають фруктом чоловічої сили, тому що її впродовж багатьох років ефективно застосовують у народній медицині в лікуванні простатиту. Чоловікам, які страждають від цього захворювання, потрібно щодня пити грушевий компот.
Увага! Плоди груш треба вживати правильно: не їсти їх на порожній шлунок і не запивати водою. Також їх не варто заїдати м’ясом і ласувати ними раніше, ніж через півгодини після закінчення основної їжі. Груші слід вживати обачно тим людям, які страждають від захворювань органів травлення. Кислі і дуже терпкі сорти груш важче засвоюються. Такі груші протипоказано вживати людям похилого віку, а також тим, хто страждає від значних розладів нервової системи.
Пам’ятайте! Природа щедро дарує нам свої дари, потрібно тільки вдало ними скористуватись!
Ми бажаємо Вам здоров’я!