Категорія новин
Квасоля містить велику кількість пектину, жирів, вуглеводів і клітковини. Крім того, багата квасоля і на такі мікроелементи, як залізо, йод, мідь, цинк і фтор, та макроелементи – кальцій, калій, фосфор, залізо, магній і калій. Серед вітамінів квасолі є А, В, C, К, PP, Е.
Четверта частина всіх корисних речовин, що їх містить квасоля, – білок. Білок квасолі засвоюється швидко і майже повністю завдяки вмісту тирозину, лізину, метіоніну. За своїм складом він максимально близький до червоного м’яса. Це незамінний продукт для вегетаріанців.
Користь квасолі для схуднення величезна. Вона входить в дозволені продукти в списку безлічі дієт. З її допомогою чудово очищається організм, виходять токсини і шлаки, кишечник отримує таку необхідну йому клітковину. Причому це відноситься як до білої, так і червоної, так і до спаржевої квасолі.
Оскільки квасоля містить багато сірки, то за допомогою цієї рослини можна вилікувати хвороби шкіри, запалення бронхів, ревматизм і навіть допомогти організму побороти кишкову інфекцію. Залізо, на яке багаті ядра квасолі, допомагає організму впоратися з інфекціями в сезон застуд. А ще цю рослину здавна вважають хорошими сечогінними природними ліками.
Квасоля – дієтична страва, вона входить до складу різних лікувальних дієт: для поліпшення стану хворого при серцевій недостатності, захворюваннях нирок, сечового міхура й печінки. Допомагають страви із квасолі поліпшити настрій, оскільки рослина цілюще діє на нервову систему. Ці боби корисні при перевтомі, оскільки при нервовому виснаженні і стресах відвар із квасолі сприяє відновленню організму.
Антибактеріальні властивості рослини дозволяють використовувати її при різних захворюваннях ротової порожнини, крім цього, вживання квасолі знижує ризик утворення нальоту на зубах і зубного каменю.
Корисні не тільки зерна квасолі, але й сухі стулки бобів, відвар із яких знижує вміст цукру в крові при захворюванні на цукровий діабет. Вона дуже корисна діабетикам. У квасолі міститься аргігін, який синтезує сечовину і активно бере участь в обміні азоту, знижуючи рівень цукру в крові людини.
Приготовану квасолю рекомендуємо вживати із продуктами, що пригнічують газоутворення, наприклад, із кропом чи тміном. Можна спробувати декілька сортів квасолі, але тільки біла викликатиме менше газоутворень у порівнянні з іншими сортами.
Незважаючи на такі цілющі властивості вживання квасолі має свої протипоказання. В сирому вигляді такий продукт категорично забороняється. Це пояснюється тим, що в квасолі знаходиться токсична речовина – гемаглютинін, через якого можливі виникнення блювоти, болю в животі і навіть діарея. Не рекомендують вживати квасолю при подагрі, нефриті, гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунку або дванадцятипалої кишки, коліті, панкреатиті, холециститі. Адже такий овоч може загострити хвороби. Обмеження бобових рекомендується і для людей похилого віку, так як у них ферментативні здатності знижені. А це призводить до складності в перетравленні бобової культури.
Нехай квасоля приносить Вам тільки користь