Категорія новин
Гриби – не лише смачний і поживний, але й дуже корисний продукт. Цікаво, що гриби не належать ані до рослин, ані до тварин. Це окреме біологічне царство. При цьому, вони поєднують найцінніші властивості і тих, і інших.
Вони містять багато мінералів і вуглеводів, як овочі, а також білок, як м’ясо. Водночас гриби залишаються дієтичним продуктом. У грибах містяться важливі антиоксиданти, такі як селен, вітамін D, глутатіон і ерготионеїн.
Вони здатні зменшити окислювальний стрес, який вважається винуватцем онкологічних хвороб.
Гриби, особливо білі, надзвичайно корисні для щитоподібної залози. Вони містять велику кількість рибофлавіну, який відповідає за її роботу. А також за здорове волосся, нігті та за імунітет людини в цілому.
Гриби – потужне джерело лецитину. Ця унікальна речовина не дає «поганому» холестерину осідати в судинах та утворювати в них бляшки.
Також лецитин допомагає контролювати тиск та запобігає захворюванням серцево-судинної системи.
В 100 грамах грибів міститься стільки ж фосфору, скільки в такій самій порції риби. Від цього елементу залежить здоров’я зубів і кісток, а також метаболізм і робота мозку. До складу грибів входить природний інсулін, а також ферменти, які допомагають організму тримати нормальний рівень цукру. Тому гриби рекомендують вживати для профілактики цукрового діабету. У грибах міститься велика кількість особливого виду білку – хітину. Він ефективно вбирає токсини та шлаки з кишківника – і виводить їх з організму.
До речі, особливо багато хітину знаходиться не в шляпках, а саме в ніжках грибів.
Кому ми радимо не споживати гриби?
Деякі види грибів категорично не можна вживати в їжу, оскільки вони містять отруту і можуть серйозно нашкодити організму. Клітковина хітин, що входить до складу грибів майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Також не варто вживати гриби:
• дітям, віком до 12 років;
• вагітним жінкам і тим, хто годує груддю;
• тим, у кого є захворювання шлунково кишкового тракту, особливо підшлункової залози;
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Решта вважаються отруйними або умовно їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. При недотриманні правил збору, зберігання та обробки гриби становлять потенційну небезпеку для здоров'я та життя людей.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами.
Ми бажаємо Вам здоров’я!