Категорія новин
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
Не куштуйте сирі гриби на смак;
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте!
Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше вони стають отруйними; варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння;
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
Уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб - не залишайте його поряд з іншими; не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними;
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
Не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає - віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами.
Бережіть себе та будьте здорові!