Категорія новин
✅ ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
▪ Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
• елементарне недотримання правил особистої гігієни,
• недотримання технології приготування страв;
• недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
• вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
✅ ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ
• не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
• не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
• у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
• не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
• ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
✅ ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ: БАЗОВІ ПРАВИЛА
▪ Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил✔.
▪ Особиста гігієна - понад усе✔
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
▪ Чистота на кухні✔
• мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуйтеся індивідуальним посудом;
• не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
• регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
▪ Готування✔
• для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
• окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
• використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
• мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
▪ Зберігання продуктів✔
• дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
▪ Чиста вода✔
• використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
• вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
• не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
▪ Своєчасна медична допомога✔
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ " наголошує на необхідності виконання цих нескладних правил та порад. Вони допоможуть уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!
Чому виникають масові харчові отруєння і як уникнути кишкових інфекцій?