Категорія новин
12 продуктів, корисних для роботи серця:
Риба
Американська кардіологічна асоціація рекомендує їсти 2 порції жирної риби в тиждень. Порція повинна містити близько 100 г риби. Жирна риба, як лосось, скумбрія, оселедець, озерна форель, сардини та тунець, багата омега-3 жирними кислотами, які корисні для серця. Однак вагітним жінкам варто уникати деяких видів риби, що містять ртуть (наприклад, риба-меч, скумбрія, синій тунець та будь-яка риба, виловлена в забруднених районах).
Листові зелені овочі
Шпинат, капуста та зелень багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Зокрема, вони є хорошим джерелом вітаміну К, який допомагає захистити артерії та сприяє правильному згортанню крові. Вони також багаті дієтичними нітратами, які знижують кров'яний тиск та покращують функцію артерій. Шпинат має високий вміст магнію, який допомагає підтримувати здоровий серцевий ритм.
Цільнозернові продукти
До поширених видів цільного зерна відносяться пшениця, коричневий рис, овес, жито, ячмінь, гречка і кіноа. Цільні зерна містять більше клітковини, що може допомогти нормалізувати рівень холестерину і знизити ризик серцевих захворювань. Серед інших цільнозернових продуктів, які не шкодять серцю: цільнозернове борошно та хліб, пластівці з високим вмістом клітковини, цільнозернові макарони, вівсянка. При цьому варто уникати білого борошна та хліба, пончиків, печива, яєчної локшини та попкорну.
Ягоди
Полуниця, чорниця, ожина і малина багаті живильними речовинами, які відіграють важливу роль у здоров'ї серця. У них міститься багато клітковини, фолієвої кислоти, заліза, кальцію, вітаміну А і вітаміну С, а ще – мало жиру.
Ягоди також багаті антиоксидантами, які захищають від окисного стресу і запалення. Для прикладу, щоденне вживання чорниці покращує функцію клітин, що вистилають кровоносні судини. Це допомагає контролювати кров'яний тиск і згортання крові.
Бобові
Квасоля, горох, нут і сочевиця багаті клітковиною, білком і антиоксидантами, які позитивно впливають на серце і загальний стан здоров'я.
Вони можуть значно знизити рівень "поганого холестерину" в крові. Крім того, бобові є хорошим джерелом білка без великої кількості шкідливих жирів.
Горіхи
Мигдаль, фундук, арахіс, пекан, фісташки та волоські горіхи – все це корисні для серця варіанти горіхів. Вони насичені білком, клітковиною, мінералами, вітамінами й антиоксидантами, містять жирні кислоти омега-3, які мають позитивний вплив на роботу серця. Волоські горіхи можуть допомогти знизити рівень холестерину й артеріального тиску, а також пов'язані з нижчим ризиком серцевих захворювань.
Авокадо
В авокадо є багато калію, необхідного для здоров'я серця. Один авокадо забезпечує близько 28% від тої кількості калію, що людині потрібно в день. При цьому близько 4,7 г калію в день може знизити артеріальний тиск та на 15% знижує ризик інсульту. У авокадо містяться ненасичені жири, які впливають на зниження рівня холестерину та ризику серцевих захворювань.
Шоколад
Темний шоколад багатий антиоксидантами, які можуть поліпшити здоров'я серця. Крім того, темний шоколад володіє захисними властивостями від атеросклерозу, коли бляшки накопичуються всередині артерій, підвищуючи ризик серцевого нападу та інсульту. Варто зауважити, що шоколад може також містити багато цукру і калорій, що зводить нанівець його корисні властивості. Тому потрібно обирати високоякісний темний шоколад з вмістом какао не менше 70%.
Помідори
Ці овочі містять багато клітковини, калію, вітаміну С, фолієвої кислоти, які корисні для серця. Калій не тільки допомагає запобігти серцевим захворюванням, але і корисний для м'язів і кісток, а також допомагає запобігти утворенню каменів в нирках. У помідорах також є лікопен – натуральний рослинний пігмент з потужними антиоксидантними властивостями. Він допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту, а також підвищує "хороший" холестерин.
Насіння
Насіння чіа та лляне насіння є джерелом корисних для серця поживних речовин, включаючи клітковину і жирні кислоти омега-3. Додавання цього насіння в раціон може знизити багато чинників ризику серцевих захворювань, включаючи запалення, артеріальний тиск і холестерин.
Часник
Вживання цього овочу допомагає покращити кровообіг. Екстракт часнику пригнічує накопичення тромбоцитів, що може знизити ризик утворення тромбів і інсульту.
Оливкова олія
Оливкова олія містить антиоксиданти, які знімають запалення і знижують ризик хронічних захворювань. Вона також багата мононенасиченими жирними кислотами. Споживання оливкової олії на 48% сприяє зниженню ризику смерті від серцевих захворювань.
Які продукти шкодять серцю?
Ось перелік кількох популярних продуктів, які негативно впливають на роботу серця:
• смажена їжа;
• консерви (за винятком овочів і бобів, якщо без додавання солі);
• цукерки;
• чіпси;
• заморожені страви;
• торти;
• печиво;
• морозиво;
• майонез, кетчуп і фасована заправка;
• червоне м'ясо (вживати тільки в обмеженій кількості);
• алкоголь;
• гідрогенізовані рослинні олії;
• піца, гамбургери та хотдоги.
Рекомендуємо загалом уникати продуктів, які мають надлишковий цукор, сіль та шкідливі жири. Особливо варто обмежити споживання насичених жирів і повністю уникати трансжирів.
Харчуйтесь правильно і нехай ваше серце буде здоровим!