Категорія новин
Найкраща дієта для профілактики інсульту - дієта переважно рослинного походження з невеликою кількістю м’яса, риби. Ця дієта була описана як «середземноморська дієта», і існує велика кількість доказів, що підтверджують її користь для здоров’я серцево-судинної системи та профілактики інсульту.
Не обов’язково жити в Південній Європі, щоб дотримуватися принципів цієї дієти, використовуючи ті самі принципи з місцевими продуктами, ви досягнете того самого результату.
Принципи правильної дієти:
• Фрукти та овочі - 5 або більше порцій на день
• Жирна риба, така як сардини, лосось або скумбрія - принаймні 2 порції на тиждень
• Здорові олії - оливкова олія має найбільшу калорійність у середземноморській дієті, можна використовувати рапсову/ріпакову, кунжутну олії
• Горіхи та арахіс - принаймні 3 порції на тиждень
• Бобові, такі як горох, квасоля та сочевиця - принаймні три порції на тиждень
Чи є продукти, яких слід уникати? Надмірне споживання солі, цукру та насичених жирів пов’язане з підвищеним ризиком інсульту. Сіль підвищує артеріальний тиск, що є найбільшим фактором ризику інсульту. Цукор і солодкі напої пов’язані з інсультом, ожирінням і діабетом, які є факторами ризику інсульту, тому зменшення споживання цих напоїв допоможе вам зменшити ризик інсульту. Недавнє дослідження показало, що 2 або більше солодких напоїв на день підвищують ризик інсульту.
☛ Уникайте оброблених харчових продуктів, які зазвичай містять більше солі, насичених жирів і цукру, - це простий спосіб уникнути продуктів, які підвищують ризик інсульту.
Продукти, яких слід уникати:
• Червоне та оброблене м’ясо з високим вмістом насичених жирів і натрію
• Алкоголь- якщо ви звикли вживати алкоголь, дотримуйтеся рекомендованих рівнів не більше 1 одиниці алкоголю для жінок і 2 для чоловіків (1 одиниця алкоголю еквівалентна 40 мл 40% спирту, 80 мл кріпленого вина) або хересу, 140 мл столового вина або 340 мл звичайного пива), вживання навіть менше цієї кількості корисно для здоров’я; якщо ви не звикли вживати алкоголь, спробуйте не пити його взагалі
• Солодощі, підсолоджені напої та продукти - цукор може бути прихований у багатьох продуктах і напоях, тому дивіться на етикетки
• Додані жири - уникайте транс-жирів, які містяться в тортах і тістечках
• Знежирені молочні продукти - спробуйте перейти на нежирні сорти
Кожна четверта людина піддається ризику інсульту протягом життя, але вдаючись до простих заходів, можна запобігти майже всім інсультам.
Дотримуйтесь рекомендацій ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» і будьте здоровими!