Категорія новин
🍄☝️ Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
🟢 ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
🚫 Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
🚫 Не купуйте гриби на стихійних ринках.
✅ Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів🚫.
✅ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими🚫.
🚫 Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
🚫 Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
🚫 Ніколи не куштуйте сирі гриби.
✅ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути🚫.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
✅ Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
✅ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
🟢 КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
👩🏼‍⚕️ Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
📌 жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
📌 дітям до 12 років;
📌 людям літнього віку.
Будьте здорові та завжди пильні!
Отруєння грибами: профілактика