Категорія новин
40% людей, у яких періодично підвищується тиск, не здогадуються про це. Тому дуже часто гіпертонія розвивається непомітно. Нормою артеріального тиску вважають показники в діапазоні до 130/80.
Якщо результати вимірювань вашого тиску часто не потрапляють в межі норми, слід звернутися до лікаря і з’ясувати причини такого явища. Можливо, ви потребуєте в медикаментозному лікуванні. Крім того нормалізувати тиск можна за допомогою корекції способу життя і правильним харчуванням.
Для тих, хто схильний до гіпертонії існують рекомендації по харчуванню, дотримуючись яких можна знизити показники артеріального тиску.
Зменшуємо кількість солі. Добова норма споживання солі для дорослої людини – не більше 5 грамів (трохи менше чайної ложки). Зверніть увагу, що «прихована сіль», що міститься в маринадах, копчених продуктах, ковбасах, соусах і навіть в звичайному хлібі, може перевищувати цю норму і також має бути враховано.
Уникайте жирної і смаженої їжі. Жирні і смажені страви сприяють появі «зайвого» холестерину, який в свою чергу позначається на стані судин і провокує розвиток гіпертонічної хвороби.
Їжте менше мучного та солодкого. Надмірна кількість вуглеводів в їжі сприяє підвищенню артеріального тиску.
Більш калію і магнію. Дієта з високим вмістом калію може допомогти знизити артеріальний тиск: калій допоможе вивести зайву воду з організму і розширити судини. Продукти, багаті калієм: крупи (особливо гречана, вівсяна, пшоняна), бобові (соя, квасоля, горох), фрукти (абрикоси, виноград, персики, кавуни, чорна смородина, плоди шипшини, в т.ч. сушені курага, родзинки, чорнослив, фініки), овочі (кабачки, буряк, морква, баклажани, картопля), зелень (цибуля, петрушка, кріп, салат і т.д.).
Виключаємо кофеїн. Кава і міцний чай – напої, від яких варто відмовитися гіпертонікам, або максимально обмежити їх вживання. Справа в тому, що кофеїн звужує судини, ніж провокує підвищення тиску.
Обмежуємо алкоголь. Зловживання алкогольними напоями також призводить до підвищення артеріального тиску.
Їжте овочі та фрукти щодня. У цих продуктах міститься багато вітамінів і мікроелементів, які покращують роботу серцево-судинної системи.
У вас зайва вага? Зменшіть калорійність харчування. Повні люди частіше схильні до гіпертонії. Щоб знизити ризик виникнення гіпертонії приведіть свою вагу в норму.
Слідкуйте за режимом харчування. Потрібно приймати їжу не рідше 4-5 разів на день невеликими порціями. Так ви вбережете організм від перевантажень при перетравленні великої кількості їжі, які можуть спровокувати підняття тиску.