Категорія новин
Причинами харчового ботулізму стають консервовані продукти, виготовлені з недостатньо промитої та приготовленої сировини. Найчастіше бактерія-збудник захворювання зустрічається в солоних і маринованих грибних консервах. Нерідко ботулотоксини містяться в кабачковій і баклажанній ікрі, м'ясних і рибних консервах, у консервованій моркві та буряках, особливо домашнього приготування.
Паличка ботулізму є анаеробною, вона розмножується лише в герметично закритих ємностях за умови відсутності кисню. Сприятлива температура для поширення збудника – 30-35 ℃. У такому середовищі бактерія розмножується та виділяє ботулотоксин, який є однією з важких отрут для організму. Ще одним видом продуктів, здатних викликати ботулізм, є копченості. Важливо пам'ятати, що поширення токсину в продуктах має гніздовий характер. Через це частина людей, які вживали їжу з ботулотоксином, може отруїтись, а інша частина ні.
Ботулотоксин є отрутою, яка вкрай стійка до впливу навколишнього середовища, у тому числі до сольових розчинів, заморожування, сушіння. Зруйнувати його може лише термічна дія – кип'ятіння при температурі не менше 100 ℃ як мінімум 15-20 хвилин. Однак необхідно знати, що для спорової форми бактерій такі заходи не дають бажаного ефекту. Знищувати їх дозволяє лише автоклавування за 120 ℃ протягом не менше ніж 30 хвилин.
Крім вживання заражених продуктів, людина може заразитися ботулізмом через вдихання спор бактерій або через потрапляння палички ботулізму на ранову поверхню. Розрізняють також кишкові інфекції у дітей грудного віку, що призводять до ботулізму.
При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря.
Харчуйтесь безпечно!
Ми бажаємо Вам здоров'я!