Категорія новин
Кожна вагітна, що відчуває відповідальність за життя нової маленької людини , що скоро прийде в світ, переймається з приводу того, що дозволено, а що ні у цьому особливому стані Що буде краще для дитини, а що, навпаки, може зашкодити
Відпочинок та фізичне навантаження:
Важливо пам’ятати, що не дивлячись на корисний вплив фізичної активності як на здоров’я матері так і на розвиток дитини, надмірна активність може принести шкоду. У разі відсутності акушерських ускладнень не протипоказані фізичні вправи та заняття типу аеробіки. Корисними можуть бути прогулянки на свіжому повітрі та виконання спеціально розроблених вправ для вагітних.
Але пам’ятайте, що вагітна жінка повинна:
Уникати перевтоми
Відмовитись від піднімання важких предметів.
Надмірна фізична напруга може здійснити негативний вплив та призвести до:
Переривання вагітності
Відшаруванням плаценти
Мертвонародження
Травматизацією жінки та плода
Раціональне харчування
Щоб маленька дитина формувалась в утробі матері повноцінно та не зазнавала дефіциту в необхідних для росту та розвитку речовинах, майбутня мати повинна пильнувати про те, щоб її харчування було повноцінним та містило всі необхідні речовини, водночас уникаючи споживання шкідливих речовин.
правил здорового харчування для вагітних
Їжа є не лише «пальним» для нашого організму, але й джерелом «будівельних матеріалів» та клітин та органів. Особливо про це важливо пам’ятати тим, у кого всередині формується нове маленьке життя.
Тому рекомендуємо вам дотримуватись 12 простих правил здорового харчування, щоб забезпечити себе і майбутню дитину всім необхідним.
Здорове харчування має бути різноманітним та помірним. Різноманітність їжі забезпечить вам надходження в організм всіх необхідних речовин. Також дотримуйтесь норм харчування, так як зайва вага підчас вагітності може заподіяти шкоди здоров’ю матері та плода.
Джерела вуглеводів - хліб, круп’яні та макаронні вироби, рис, картоплю- рекомендується їсти декілька раз на день, щоб забезпечити потреби в енергії.
Різноманітні овочі та фрукти рекомендується їсти декілька раз на день (більше 500 г/день). Співвідношення овочів до фруктів – 2:1. В ідеалі, овочі та фрукти повинні складати половину від обсягу їжі, що споживається протягом дня.
Щоденно вживати молоко та молочні продукти (джерело природнього кальцію) з низьким вмістом жиру (1,5-2,5% жирності): кефір, кисле молоко, сир, йогурт
Вживати достатню кількість білкової їжі: нежирні сорти м’яса та м’ясних продуктів, птицю, рибу, яйця, бобові продукти ( сою, сочевицю, горох, квасолю, боби тощо).
Обмежити вживання тваринних жирів, максимально намагаючись замінити їх в раціоні на корисні рослинні олії.
Обмежити вживання цукру, кондитерських виробів, десертів.
Загальне вживання солі повинно не перевищувати 1 чайну ложку (5 г) на день. Відмовтесь від звичайної солі, повністю замінивши її в раціоні на йодовану сіль.
Дотримуватись ідеального індексу маси тіла (норма 20- 25).
Надавати перевагу приготуванню їжі, що готується шляхом тушкування, печіння, паровим методом, відварюванням та приготуванню у мікрохвильовій пічці.
Частота прийомів їжі повинна складати: 3 основних та 2 проміжних, що знижує використання жиру, солі та цукру.
Дотримуйтесь питного режиму. Зменшіть або повністю відмовтесь від вживання кофеїно-вмісних напоїв, що можуть зашкодити.