Категорія новин
Здорове харчування - це спосіб харчування, який покращує здоров'я, допомагає запобігти виникненню захворювань та надає енергію. Це означає набір різних типів продуктів з усіх продовольчих груп - фрукти, овочі, зернові, м’ясні, рибні та молочні продукти у правильній кількості для вас та обмежене вживання, або взагалі відмова від продуктів харчування, які містять надмірну кількість цукру, солі та насичених транс жирів.
Здорове харчування також означає, що ви зазвичай зі свого раціону отримуєте усі необхідні поживні речовини у достатній кількості.
Жінки мають деякі відмінності в харчуванні, ніж чоловіки, включаючи потребу в більшій кількості вітамінів і мінералів під час вагітності або після менопаузи.
У більшості випадків жінкам потрібно менше калорій, це пояснюється тим, що у жінок природно менше м'язової тканини, а більше жирової і вони як правило менші за зростом та вагою.
Кальцій, залізо і фолієва кислота особливо важливі для жінок під час вагітності.
Жінки частіше мають проблеми зі здоров'ям, пов'язані з харчуванням, такі як целіакія, непереносимість лактози, а також залізодефіцитна анемія .
У жінок процес метаболізму нижчий, певні речовини обробляються по-іншому при чому витрачається менше калорій.
Правильне харчування жінок впливає в першу чергу на здоров’я, але ми часто не уявляємо, як правильно харчуватися у різному віці та на різних етапах життя. Адже організм жінки при цьому зазнає потреби у зміні раціону харчування.
Дівчата-підлітки від 11 до 17 років щоденно потребують 1200 мг кальцію та 5 мкг вітаміну D для побудову сильних кісток та запобігання виникнення остеопорозу у майбутньому. А у дівчат 14-17 років зростає потреба у залізі до 18 мг.
Щоб підтримати зростаючий організм дівчат-підлітків їх раціон харчування зазвичай повинен бути калорійним, де білок є його життєво необхідною складовою, але поступово, з віком у жінок швидкість обміну речовин поступово уповільнюється та знижується потреба у калорійності раціону.
Під час вагітності та на етапі її планування для підтримання здоров’я майбутньої матері та забезпечення розвитку дитини збільшується потреба у всіх поживних речовинах, вітамінах та мінералах. На цьому важливому життєвому етапі багато лікарів додатково призначають жінкам фолієву кислоту у вигляді препаратів.
Під час грудного вигодовування жінкам необхідно продовжувати дотримуватись повноцінного харчування, оскільки потреба у поживних речовинах, вітамінах та мінералах залишається високою, а крім цього необхідно, а також пити більше води, щоб забезпечити достатню лактацію.
У період менопаузи низький рівень естрогену підвищує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету, інсульту остеопорозу. Тому стай вкрай потрібним збільшити вживання антиоксидантів (овочі, фрукти, ягоди, горіхи, шпинат, оливкова олія тощо), які здатні запобігти виникнення розповсюджених гострих та хронічних захворювань. Також необхідно порадитися зі своїм лікарем стосовно додаткового прийому препаратів кальцію та вітаміну D, щоб запобігти виникненню остеопорозу.
Правильне харчування є незмінною складовою здорового способу життя та благополуччя протягом багатьох років. Але на кожному етапі життя раціон має свої особливості, які необхідно враховувати для того, щоб забезпечити організм тими речовинами, які йому найбільше потрібні на даний момент. Дотримуючись оптимального режиму харчування, жінка може відчувати себе здоровою, енергійною, пристосовуватися до змін в організмі й підтримувати діяльність в будь-якому віці.