Категорія новин
Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі.
Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.
Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.
Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).
Людина, яка зіштовхнулася з недугою може відчувати такі симптоми:
труднощі з ковтанням;
відчуття здуття після їжі;
відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
печії;
розлад травлення;
нудоту;
біль у животі;
блювоту.
Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.
В останні роки спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на рак шлунка, проте, профілактика хвороби залишається в пріоритеті.
Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:
зараження бактерією Helicobacter pylori;
гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
ожиріння;
тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
куріння;
поліпи шлунка.