Категорія новин
особливості харчування (надмірне вживання солі, прянощів, маринованих, смажених, копчених продуктів, гострої їжі, вживання таких продуктів, як бекон, сосиски, ковбаса і шинка, а також консервованих продуктів);
наявність в шлунку інфекції Helicobacter pilori;
спадковість. Наявність раку шлунку у найближчих родичів;
операції на шлунку, резекція (видалення частини) шлунку підвищує ризик раку шлунку в 1,5-3 рази;
раса. Рак шлунку частіше зустрічається у людей азіатського і африканського походження;
наявність поліпів на слизовій оболонці шлунку;
куріння. Сигаретний дим містить безліч хімічних сполук, які викликають рак. Одне з таких речовин - бензол. Це токсична і канцерогенна речовина, одна з причин появи і розмноження ракових клітин;
професійні шкідливості: видобуток вугілля, обробка металів, виробництво гуми.
Ранні симптоми, що дозволяють запідозрити рак шлунку:
втрата або зниження апетиту;
дискомфорт в шлунку, відчуття важкості, здуття, а також відчуття швидкого переповнення шлунку після прийому їжі;
відраза до деяких видів їжі, часто з'являється відраза до риби або м'яса (білкових продуктів);
нудота, блювота, що не приносить полегшення. Блювота з домішкою крові - «кавовою гущею» - вимагає невідкладних лікувальних заходів (зупинки кровотечі);
слабкість і стомлюваність при невеликих фізичних навантаженнях, зниження інтересу до життя, апатія, депресія.
У той час як рак шлунку є серйозним захворюванням, більше половини з тих, у кого діагностовано рак шлунку, перемагають хворобу і продовжують вести повноцінне життя. Якщо ви стурбовані ризиком захворювання на рак шлунку, проконсультуйтеся з Вашим лікуючим лікарем.