Категорія новин
🥗👩‍⚕️Смерть від серцево-судинних захворювань займає сумне 1 місце у світі. Не є винятком у цьому питанні і ситуація в Україні. Кількість людей, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи в нашій країні досягло 25 млн. чоловік. Це більше половини населення країни. Люди помирають найчастіше раптово, від артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту, розшарування аорти і тромбозу.
☝️“Який харч – таке й здоров’я”☝️
💁‍♂️Однією з головних причин широкого розповсюдження захворювань серця і судин є “блага” цивілізації. Людство стало жити спокійніше і сито. Малорухливий спосіб життя й достаток жирної, рафінованої їжі призводять до ожиріння і проблем з кровоносними судинами. Тому профілактика та лікування серцево-судинних захворювань тісно пов’язані з корекцією способу життя і контролем раціону харчування. Зв’язок між харчуванням і здоров’ям людини доведений вже давно. Не дарма кажуть “Який харч – таке й здоров’я”.
💁‍♀️Іноді дієтотерапія і правильна організація харчування може не тільки полегшити стан людини при деяких захворюваннях, а й вилікувати їх. Особлива дієта при серцево-судинних захворюваннях має на меті очистити судини, посилити кровообіг на периферії, усунути з раціону ті речовини, які згубно впливають на функціонування серця і всього організму.
👨‍⚕️З їжі організм отримує енергію, будівельний матеріал для клітин, вітаміни і мікроелементи, воду і клітковину. Але іноді речовини, які в малих кількостях корисні, у великих – стають небезпечними для здоров’я людини. Багато років розроблялася система лікувального харчування для всіх груп хворих. Дієтологами було розроблено 15 дієтичних столів, на основі яких підбирається індивідуальна дієта, в залежності від захворювання. Правильно вибраний самий режим харчування здатний значно поліпшити якість життя хворого, позбавити від захворювань на початкових стадіях, продовжити життя.
💁Фактори ризику щодо розвитку серцево-судинних захворювань виглядають таким чином:
📌 Вік – 40 років і старше.
📌 Чоловіки захворюють в 2 рази частіше.
📌 Найближчі родичі мають серцево-судинні захворювання.
📌 Шкідливі звички, паління.
📌 Гіпертонія.
📌 Наявність високого холестерину в крові.
📌 Наявність цукрового діабету.
📌 Наявність постійних стресів, нервозність, важкі умови життя і роботи.
📌 Агресивні риси характеру.
📌 Гіподинамія.
📌 Надлишкова маса тіла.
🧑‍⚕️Загальні принципи дієти при серцево-судинних захворюваннях
☝️При захворюваннях серцево-судинної системи показана дієта № 10. Харчування людини повинно бути частим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Прийом великого об’єму їжі викликає зміщення діафрагми і чинить тиск на серце і судини, створюючи перевантаження. Раціон повинен бути майже без солі, бо сіль затримує рідину в тканинах організму, створюючи набряки. При затримці рідини тиск може значно підвищуватися. За умови дотримання дієти дуже важливо зберігати посильні фізичні навантаження, виконувати гімнастичні вправи, тривалі піші прогулянки на свіжому повітрі.
💁‍♂️Для того, щоб страви випадково не пересолити, потрібно готувати страви без солі, а підсолювати вже порцію в тарілці. Салати можна їсти взагалі без солі, приправляючи лише лимонним соком. Дієта повинна містити страви із запеченої або звареної в шкірці картоплі – в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м’яза. Калій також міститься в абрикосах і куразі, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині. Рекомендується щодня випивати по 1-2 склянки свіжовичавленого соку з фруктів і овочів у різних поєднаннях. Магній також необхідний для нормального функціонування серця і судин. У великій кількості він міститься у висівках, житньому хлібі, кашах – вівсяній, гречаній, пшоняній, а також у моркві, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах.
☝️Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай, замінюючи ці напої компотами, соками, відварами шипшини, горобини. Слід уникати вживання великої кількості рідини. Загальний обсяг рідини за добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу, особливо за ознак серцевої недостатності.
☝️👨‍⚕️У дієті для хворих серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати оліями, зменшуючи загальну кількість масла. Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці. Потрібно уникати вживання міцних м’ясних і рибних бульйонів. Натомість споживати овочевий або грибний бульйони. М’ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно телятину, кролика, курячу грудку без шкірочки, м’ясо індика. Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби. Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду на день, сухофруктами і горіхами. Можна влаштовувати 1-2 розвантажувальних дні на тиждень. У ці дні можна їсти нежирний сир, кефір, фрукти і свіжі соки. У дієті потрібно обмежити страви з бобових культур – вони підсилюють газоутворення, що здавлює судини і піднімає діафрагму (посилює задишку). Дієта при серцево-судинних захворюваннях повинна стати способом життя хворого і виконуватися неухильно для поліпшення стану організму і продовження життя.
Дієтичні рекомендації при серцево-судинних захворюваннях