Категорія новин
Основні правила здорового харчування, дотримання яких допоможе уникнути додаткових ризиків для здоров’я.
Контролюйте енергетичну цінність харчового раціону, вона повинна відповідати фактичним енерговитратам організму, що у поєднанні з щоденною фізичною активністю запобігатиме надлишковій масі тіла та ожирінню.
Їжте різноманітну їжу, надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
Їжте складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
Їжте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня, обирайте переважно свіжі, сезонні та місцеві.
Контролюйте вживання жирів, вони повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте тваринні жири рослинними.
Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.
Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
Обирайте продукти з низьким вмістом цукру та обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару для того, щоб зменшити вміст жирів.