Категорія новин
Цукровий діабет - ендокринна патологія, в основі якої лежить порушення засвоєння глюкози. Основною ознакою захворювання є перевищення норми вмісту глюкози в крові.
За засвоєння глюкози в організмі відповідає гормон підшлункової залози - інсулін. У хворих на діабет відзначається абсолютна або відносна нестача цього гормону, для відновлення якого приймаються відповідні препарати.
Глюкозу можна порівняти з паливом, яке необхідно для роботи м'язів і головного мозку. Норма глюкози в плазмі крові залежить від віку і конституції тіла. У людей молодого та середнього віку референтний показник становить 3.3-5.5 ммоль/л натще.
Симптоми цукрового діабету
Симптоматика цукрового діабету дуже різна. Ознаками, по яких можна запідозрити розвиток захворювання, є:
• сильна спрага, через яку людина може випивати до п'яти літрів рідини за добу;
• підвищення апетиту;
• часте сечовипускання;
• відчуття сухості у роті;
• швидка стомлюваність і сонливість;
• запаморочення, туман в очах;
• зменшення або збільшення ваги;
• свербіння шкіри;
• уповільнення загоєння дрібних подряпин та інших ран.
Треба звернути увагу, що симптоматика цукрового діабету у кожної окремої людини може відрізнятися. Трапляються випадки, коли хвороба практично ніяк себе не виказує. Дуже часто ЦД діагностується випадково при плановому медогляді або при госпіталізації пацієнта у зв'язку з різким погіршенням самопочуття.
Типи цукрового діабету
Поняття "цукровий діабет" містить групу ендокринних патологій:
• діабет 1 типу є інсулінозалежним. При ньому спостерігається абсолютний дефіцит інсуліну, викликаний порушенням роботи підшлункової залози. Її клітини пошкоджені і не можуть продукувати гормон. Захворювання може вражати дітей і людей молодого віку;
• діабет 2 типу - інсулінонезалежний. Становить до 85% від усіх клінічних випадків. Клітини підшлункової виробляють достатньо гормону, але через патології порушений механізм, що допомагає інсуліну контактувати з клітиною, тобто виконувати транспортну функцію. Зниження чутливості до інсуліну призводить до того, що глюкоза не надходить всередину клітин. Така проблема частіше виникає у людей середнього та зрілого віку на тлі надлишкової ваги;
• симптоматичний діабет, який називають вторинним, виникає через гормональні збої, запальні процеси в підшлунковій, в результаті токсичного впливу хімічних речовин або ліків;
• під час вагітності у жінок виникає особлива форма ЦД, який називають гестаційним. Він обумовлений змінами гормонального фону, через який блокується дія інсуліну і рівень глюкози підвищується.
Чи можна вилікувати цукровий діабет?
Незважаючи на серйозні досягнення медицини, на сьогоднішній день поки не існує способів повністю вилікувати ЦД. Пацієнти, у яких діагностується захворювання, довічно отримують інсулінову терапію. Дотримання дієти і прийом препаратів дозволяють уникнути розвитку ускладнень.
Діагноз "цукровий діабет" - вагома причина змінити свій спосіб життя. Пацієнтам необхідно переглянути свій раціон харчування, відмовитися від вживання алкоголю і шкідливих продуктів, що викликають різкі коливання глюкози, уникати великих перерв між прийомами їжі. Не менш важливими складовими успішного лікування є повноцінний сон і регулярна фізична активність.
Хворі на цукровий діабет 1 та 2 типу повинні щодня контролювати рівень цукру в крові за допомогою портативного глюкометра. Самоконтроль важливий, щоб уникнути критичного підвищення або падіння рівня глюкози, які є небезпечними для життя.
Дієта при цукровому діабеті
Раціон харчування хворих на ЦД складається в залежності від характеру патології. Дітям і молодим людям потрібне досить калорійне харчування. При наявності зайвої ваги, яка характерна для пацієнтів з діабетом другого типу, раціон повинен бути орієнтований на схуднення. В цьому випадку необхідно стежити за його калорійністю.
Харчування при цукровому діабеті тісно пов'язане з поняттям "глікемічний індекс". Він відображає швидкість засвоєння їжі і її здатність викликати гіперглікемію. Найвищий глікемічний індекс - у випічки з пшеничного борошна, виробів з великим вмістом рафінованого цукру, печеної картоплі і ін.
При складанні меню діабетикам слід уникати продуктів, що містять велику кількість тваринних жирів і прості вуглеводи. Варто віддати перевагу рослинним жирам, злакам, які містять складні вуглеводи і клітковину, викликають тривале почуття насичення. Їжа повинна містити достатню кількість омега-кислот і вітамінів. Їсти треба невеликими порціями 4-5 разів на день.При складанні раціону варто збільшити вживання риби, нежирного м'яса і молочних продуктів, а також приділити увагу зелені та овочам. Дозволяються продукти з цільного зерна, бобові, макарони з твердих сортів. При приготуванні продукти слід варити або запікати з невеликою кількістю олії.
Необхідно максимально обмежити або повністю виключити з меню копченості, продукти з великим вмістом солі, ковбаси і сосиски, консерви, вироби із здобного тіста, манну крупу, рис, солодкі і солоні сири, газовану воду на цукрі, фініки, виноград та інші солодкі фрукти, майонез і гострі соуси.
Бажаємо Вам міцного здоров’я!