Категорія новин
Фармацевтичний ринок пропонує аскорбінову кислоту в декількох формах:
Таблетки (драже). Найпоширеніша форма препарату, що відпускається без рецепта. Драже аскорбінки найчастіше застосовується в профілактичних цілях, коли раціон харчування не містить достатньої кількості вітаміну. Таблетована форма вітаміну С зазвичай представлена яскраво-жовтим драже з кислою серединкою, прийом якого допомагає налагодити обмінні процеси, не захворіти в період грипу та застуд, зміцнити імунітет і підвищити тонус організму.
Порошок. На прилавки аптек надходить у вигляді дрібних білих кристалів, розфасованих в пакети. Легко розчиняється у воді, завдяки чому використовується для приготування розчинів. Застосовувати вітамін С в такому вигляді рекомендовано при вагітності, авітамінозі, високих фізичних і нервових навантаженнях, в період одужання після важких хвороб, після перенесених стресів.
Розчин для ін’єкцій. Аскорбінова кислота в ампулах застосовується для швидкого поповнення дефіциту вітаміну С. Розчин для ін’єкцій має вигляд безбарвної або злегка забарвленої рідини. Уколи вітаміну С призначаються при кровотечах (носових, легеневих, маткових), хворобах печінки, інфекціях, інтоксикаціях, отруєнні чадним газом, геморагічному діатезі, переломах кісток, ранах і виразках, які не загоюються та дистрофії.
Яка добова норма вітаміну С повинна бути у дорослого
Дозування залежить від статі та маси тіла. Для чоловіків вона становить, в середньому, 90 мг в день, для жінок – близько 70. У деяких випадках (при відновленні після травм і захворювань, під час спортивних змагань, при виснаженні, гіповітамінозі та ін.) доза вітаміну С може бути збільшена, але вона не повинна перевищувати 2 000 мг за добу.
Фізіологічна потреба людини в аскорбіновій кислоті в середньому варіюється від 30 до 90 мг на добу. Точне дозування допоможе розрахувати лікар після уточнення особливостей харчування, способу життя та цілей прийому.
Вітамін С в продуктах, де найбільше
Аскорбінова кислота присутня в багатьох продуктах з нашого повсякденного раціону. Нею багаті свіжі овочі, фрукти, ягоди та листова зелень. З’їдати їх потрібно в сирому вигляді, так як під час термічної обробки вітамін руйнується.
Десятка продуктів-лідерів за змістом природного вітаміну С:
Ягоди шипшини1000 мг.
Червоний болгарський перець250 мг.
Ягоди обліпихи200 мг.
Ягоди чорної смородини200 мг.
Зелень петрушки150 мг.
Зелений болгарський перець130 мг.
Журавлина100 мг.
Лимони40 мг.
Шпинат30 мг.
Однак вміст вітаміну в цих продуктах дозволяє лише в малій мірі задовольнити добову потребу організму в цьому елементі. Характерно, що деякі фрукти та овочі розщеплюють молекули аскорбінової кислоти, через згубну дії аскорбінази, тому для вираженого терапевтичного ефекту важливо отримувати концентровані дози елемента.