Категорія новин
Нітрати — це хімічні речовини, що зустрічаються в природі та містяться в рослинах і ґрунті. Вони можуть спричинити в дітей розвиток дуже рідкісної та небезпечної форми анемії — метгемоглобінемії.
Нітрати можна знайти не тільки в овочах, а в багатьох харчових продуктах, куди вони потрапляють завдяки азотним добривам та стокам із ферм у місцеві джерела води.
Коли нітрати вступають в реакцію з гемоглобіном, вони здатні перетворюватися в нітрити (солі азотної кислоти), так утворюється метгемоглобін. Важливо, що метгемоглобінемія — це тяжкий стан, пов'язаний з отруєннями нітратами, у немовлят майже завжди спричиняється вживанням дитячої суміші, приготовленої з використанням неякісної води, а не вживанням дитячого харчування домашнього приготування. Грудне вигодовування є безпечним від нітратів, навіть якщо матері п'ють забруднену нітратами воду.
Існує кілька факторів, що впливають на захворюваність на метгемоглобінемію в дитинстві:
pH шлунка у немовлят вище, ніж у дітей старшого віку та дорослих, що призводить до швидкого розмноження кишкової флори, яка може відновлювати нітрати з їжі до нітритів.
Фетальний гемоглобін, переважна форма у немовлят віком до 3 місяців, легше окислюється до метгемоглобіну нітритом, ніж дорослий гемоглобін.
Симптоми метгемоглобінемії включають:
синюватий відтінок шкіри;
стомлюваність;
головний біль;
задишку.
Щоб мінімізувати вплив нітратів на здоров’я вашої дитини, варто взяти до уваги прості правила:
Уникайте додавання зелених листових овочів, кабачків, огірків та коренеплодів до 6-8 місяців.
Найвищий рівень нітратів знаходиться в зелених листових овочах: латуку, шпинаті, зеленій цибулі. Зазвичай рівень нітратів у цих овочах є безпечним для здоров'я більшості дітей, однак немовлята та діти від 1 до 3 років, які споживають велику кількість зелених листових овочів (понад 200 г у певний день) з високим рівнем нітратів, можуть піддаватися ризику метгемоглобінемії.
Рекомендується не давати зелені листові овочі дітям, які страждають на бактеріальні шлунково-кишкові інфекції, оскільки ці інфекції призводять до вищої конверсії нітратів у нітрити, що збільшує ризик метгемоглобінемії.
Перетворення нітратів на нітрити пришвидшується, якщо зробити з овочів пюре. При приготуванні такої страви не використовуйте воду, що залишилася при відварюванні овочів або приготуванні на пару. Багато нітратів видаляються з овочів у процесі приготування, тому просто додайте свіжу кип'ячену воду, коли настане час робити пюре.
Неправильне зберігання приготовлених листових овочів, як-от овочів, що зберігаються при кімнатній температурі протягом тривалого часу, також може призвести до перетворення нітратів на нітрити.
Дослідження показали, що рівень нітратів збільшується з часом зберігання, якщо тільки овочі не були заморожені. Серед продуктів з високим вмістом нітратів вибирайте заморожені овочі замість свіжих; а при використанні свіжих овочів для приготування домашнього дитячого харчування, готуйте їжу одразу та заморожуйте додаткові порції.
Овочі, вирощені в країнах Північної Європи зазвичай мають вищий вміст нітратів внаслідок меншого впливу сонячного світла. Також вміст нітратів знижується при підвищенні температури повітря. Більший вміст нітратів спостерігається в ранніх та парникових овочах, особливо у кабачках, листовій зелені. Тому при приготуванні їжі для дитини віддають перевагу сезонним овочам, які дозрівають влітку, при високій освітленості та високій температурі повітря.
Нітрати у концентрації до 100 частин на мільйон не впливають на грудне молоко матері. Тому не варто турбуватися, що грудне вигодовування може негативно вплинути на дитину.
Перевірте систему водопостачання вашого будинку. Рівень нітратів має бути <10 ppm. Якщо рівень високий, видаліть нітрати за допомогою систем очищення зворотним осмосом або іншим.
При купівлі овочів та листової зелені, намагайтеся уникати стихійних ринків, надавайте перевагу магазинам, що співпрацюють з перевіреними постачальниками.