Категорія новин
5 січня щорічно відзначають свято здорового харчування – #Міжнародний_розвантажувальний_день. Потрібно сказати, що з'явилося воно лише кілька років тому. Безумовно, його ініціатори мали одну головну мету - нагадати про здоровий спосіб життя в розпал найзастільніших свят.
Погодьтеся, розвантаження, безумовно, дуже добре впливає на травлення, нормалізує кислотно-лужний баланс і допомагає не «наїсти» зайві калорії та кілограми. Однак дієтологи нагадують, що влаштовувати розвантажувальні дні можна не частіше одного-двох разів на тиждень.
Не слід також забувати, що після розвантажувального дня необхідно повернутись до збалансованого раціону. Основа здорового способу життя – не голодування, а правильне харчування. Крім того, краще утриматися від фізичних навантажень цього дня, оскільки вони можуть стати додатковим стресом для організму.
У день розвантаження необхідно пити багато води та утриматися від продуктів, що затримують воду в організмі. Це насамперед – сіль, спеції, соуси. Головне правило розвантажувального дня - баланс білків, жирів, вуглеводів і дефіцит калорій. Можна обмежитися одним-трьома простими продуктами і скоротити кількість калорій менше тисячі на день. Вечерю перед розвантажувальним днем рекомендується робити легкою. Можна замінити звичні продукти на кефір, фрукти або овочевий салат.
Багато дієтологів дотримуються думки, що денний раціон необхідно розділити на чотири-шість прийомів їжі, тобто краще їсти частіше і менше. При цьому інтервали між прийомами їжі повинні становити не більше трьох-чотирьох годин.
Не обговорюється той факт, що їжа має приносити задоволення, тому при виборі продуктів для розвантажувального дня спирайтеся на свої смакові уподобання. Не забувайте, що протипоказання для проведення розвантажувального дня є вагітність і грудне вигодовування, цукровий діабет, хвороби травної системи або сечовидільної системи, а також порушення метаболізму, обміну речовин, іншими словами.
Що являє собою розвантажувальний день?
Це ефективний тип харчування, схожий на монодієту, коли кілька разів або один раз в тиждень людина харчується тільки одним видом продукту. Такими продуктами можуть бути фрукти, овочі, смузі з них і кисломолочні продукти. Все залежить лише від персональних бажань.
Для чого потрібні розвантажувальні дні?
Виводять шлаки і токсини.
Покращують обмінні процеси.
Сприяють схудненню.
Спалюють жирові запаси.
Привчають шлунок до меншої кількості їжі.
У першу чергу вони потрібні для очищення кишечника. У цей день-два він відпочиває і «перезапускається», що дозволяє в майбутньому краще працювати. Разом з поліпшенням роботи шлунково-кишкового тракту лікарі відзначають поліпшення стану шкіри, роботи печінки і жовчного міхура.