Категорія новин
Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти. Так, у нарізаному салаті вже за пару годин вітамінів стає у кілька разів менше.
Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:
➤ Готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість.
➤ Відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів.
➤ Не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше.
➤ Під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння.
➤ Овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку.
➤ Варіть і тушкуйте в невеликому об'ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами.
➤ Не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи.
➤ Їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь.
➤ Їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить біофлавоноїди, що підсилюють дію вітамінів.