Категорія новин
Існує ціла група захворювань ротової порожнини, які становлять серйозну загрозу для здоров’я людей в усьому світі. Ці недуги можуть впливати на всі аспекти життя — особисті стосунки, впевненість у собі, відвідування школи та офісу тощо.
Фактори ризику
Захворювання ротової порожнини мають багато факторів ризику, які поділяються на незмінні (вік, спадковість) і змінні (спосіб життя людини, поведінка, звички). Останні піддаються нашому впливу, а отже залежать від нас самих. Наприклад, ризик появи раку ротової порожнини вище у завзятих курців і споживачів алкоголю.
Основними факторами ризику виникнення захворювань ротової порожнини є нездорова їжа — із високим вмістом цукру, тютюнопаління і вживання алкоголю, а також недостатні гігієна порожнини рота і догляд. Захворювання ротової порожнини мають багато загальних факторів ризику з іншими неінфекційними захворюваннями (НІЗ).
Нездорова їжа — із високим вмістом цукру
Споживання надмірної кількості цукру із закусками, технологічно обробленою їжею та безалкогольних напоїв (газованих і негазованих, фруктових соків, підсолоджених, а також спортивних та енергетичних напоїв) є основними факторами ризику захворювання ротової порожнини.
Споживання цукру активує бактерії в роті, які перетворюють цукор на кислоти, що починають розчиняти зубну емаль. Вживання цукру протягом дня збільшує частоту атак кислоти, а також ризик розвитку карієсу.
Загроза карієсу зростає, якщо ви вживаєте цукор більше чотирьох разів на день і/або коли споживаєте понад 50 г (приблизно 12 чайних ложок) на день. Остерігайтеся цукру, доданого до їжі виробником, а також того, що міститься у меді, сиропах, фруктових соках і їхніх концентратах. Зверніть увагу на те, скільки цукру ви додаєте під час приготування власної їжі.
Куріння або жування тютюну
Тютюн є однією з найбільших проблем охорони здоров’я у сучасному світі.
Тютюнопаління сприяє розвитку захворювань серця, респіраторного тракту, онкологічних захворювань і є однією з можливих причин смерті.
Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.
Зловживання алкоголем
Вживання алкоголю є головним фактором ризику появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу.
Алкоголь може діяти як подразник, особливо в роті й горлі. Якщо пошкоджені алкоголем клітини спробують відновитися, це може призвести до змін у ДНК, а це вже потенційний крок до раку ротової порожнини.
Алкоголь може призвести до того, що інші шкідливі хімічні речовини, приміром у тютюновому димі, легше потрапляють у клітини, які вистилають верхній травний тракт. Це може пояснити, чому поєднання куріння та вживання алкоголю набагато частіше спричиняє рак у роті або горлі, ніж куріння чи вживання алкоголю окремо.
Зловживання спиртним також збільшує ризик травм обличчя та зубів через падіння, дорожньо-транспортні пригоди і конфліктні ситуації.
Крім того, в алкогольних напоях часто підвищено кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.
Недостатня гігієна порожнини рота
Погана гігієна ротової порожнини має довгострокові наслідки не лише для фізичного, але і для психологічного стану людини. Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз. Карієс може зумовлювати дискомфорт, біль, неприємний запах із рота і врешті-решт призвести до соціальної ізоляції людини. Невилікувана інфекція ясен може призвести до втрати зубів, підвищити ризик діабету або захворювань серця.
Чищення зубів двічі на день зубною пастою із фтором допомагає зменшити кількість бактерій і запобігти утворенню нальоту. Тоді зуби стійкіші до кислот, які спричиняють карієс. Раннє виявлення є ключовим фактором для запобігання або регулювання захворювань ротової порожнини. Регулярні огляди у стоматолога гарантують, що такі проблеми, як карієс, гінгівіт і періодонтит, буде виявлено та вилікувано якомога раніше.