Категорія новин
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
. Підтримуйте чистоту:
️мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
мийте руки після відвідування туалету;
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
️зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
. Ретельно готуйте їжу:
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
використовуйте чисту або очищену воду;
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.