Категорія новин
Кальцій — один із найнеобхідніших макроелементів для здоров’я людини. Він впливає на міцність кісток і зубів, тонус м’язів, роботу кровоносних судин та активність нервової системи. Достатня кількість кальцію знижує ризик переломів, остеопорозу, діабету й авітамінозу.
На початку зимового сезону, коли варто особливо ретельно стежити за самопочуттям, ми відповімо на кілька найпоширеніших запитань про кальцій і розповімо, в яких продуктах його найбільше.
Отримання достатньої кількості кальцію важливо для підтримки міцності ваших кісток та зубів протягом усього життя.
Кальцій також відіграє важливу роль у ряді інших функцій організму, зокрема:
Передача нервових сигналів
Вивільнення гормонів
Скорочення м’язів
Функція судин
Згортання крові
Наслідки дефіциту
Симптомами нестачі кальцію є оніміння кінцівок, порушення частоти серцевого ритму, спазми у м’язах, втрата концентрації та постійна сонливість. Тривалий дефіцит кальцію може призвести до остеопорозу з погіршенням міцності кісток — це збільшує ризик переломів.
Надлишок кальцію може призвести до утворення ниркових каменів чи ущільнення м’яких тканин, внаслідок чого значно зростає ризик судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад.
Як засвоюється кальцій
Кисле середовище допомагає розчинити солі кальцію, а жирні кислоти сприяють його засвоєнню. Важливу роль відіграє вітамін D, що міститься в молоці, яєчному жовтку та рибі. На думку вчених, без нього кальцій не зміцнює кістки, а осідає в артеріях.