Категорія новин
Молочні продукти. Завдяки лактозі в сирах, йогуртах, сметані та кефірі кальцій міститься у найзручнішій для засвоєння організмом формі, так само, як і в натуральному молоці. Термообробка загрожує не лише шкідливим бактеріям, а й вітамінам, білку і особливо кальцію. У 100 г молока міститься приблизно 125 мг кальцію, а у 100 г сиру пармезан — більше добової норми (1109 мг).
Салат. Шпинат і всі види капусти. У 100 г білокачанної, зеленої китайської, брокколі та цвітної міститься в середньому 150-200 мг кальцію. Трави, такі як кріп, базилік або петрушка, крім кальцію містять ще й вітамін С.
Горіхи. Завдяки високій жирності кальцій у горіхах непогано засвоюється організмом. Особливо корисними є мигдаль (260 мг) і бразильський горіх (160 мг).
Пшениця. Цільнозернове борошно з пшениці містить близько 900 мг кальцію, тому радимо замінити батон на цільнозерновий хліб із висівками. А ось в борошні вищого ґатунку або тонкого помелу кальцію немає взагалі. Рекордсменами за вмістом кальцію можна вважати насіння кунжуту (975 мг) та маку (близько 1500 мг).
Соя. Сир тофу має у своєму складі приблизно 105 мг кальцію. У 100 г варених соєвих бобів — 102 мг кальцію і 16 г білка. Перед приготуванням сою варто замочити на ніч у воді.
Цитрусові. В апельсинах міститься не дуже багато кальцію (близько 60 г), але багато вітаміну С, який сприяє укріпленню імунної системи.
Риба. Складно знайти кращий продукт для боротьби з дефіцитом корисних елементів. Окрім кальцію, в рибі містяться жирні кислоти омега-3 і вітамін D. Наприклад, риб’ячий жир у сардинах, згідно з дослідженнями, зменшує запалення в суглобах, знижує рівень холестерину та захищає від дегенеративних захворювань кісток.
В одній порції сардин міститься приблизно стільки ж кальцію, скільки в склянці молока — 380 мг на 100 г продукту, а в консервованому лососі — половина добової норми кальцію та мікроелемент селен, незамінний для росту тканин, волосся й нігтів.