Категорія новин
▪ За оцінками ВООЗ у світі пів мільярда людей хронічно інфіковані гепатитом В або С. У 58 % випадків вірус призводить до цирозу, а у 78 % - до раку печінки❗ Фахівці ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ " нагадують: захворіти на гепатит може кожен, незалежно від віку, статі та способу життя. Тому за перших ознак гепатиту будь-якого виду варто звернутися по допомогу і не гаяти час із лікуванням.
Розповімо про загальні правила харчування при захворюваннях печінки.
Отож.
▪ Гепатит — це запалення печінки, яке у більшості випадків має вірусну природу. Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити В і С. За поширеністю вони займають перші позиції.
✅ Говорячи про гепатит, йдеться про 5 основних видів вірусу. Але захворювання не обмежується 5 основними видами гепатиту. Сьогодні активно вивчаються більш рідкісні форми — гепатит F, TTV, SEN, G.
Гепатит — це загальна назва захворювання, що призводить до запалення печінки. Але також запалення може бути спричинене й іншими чинниками: наприклад, жовтою лихоманкою, краснухою, вірусом Коксакі тощо.
✅ Перші симптоми та ознаки
Інкубаційний період захворювання досить тривалий, часто воно має прихований перебіг, тому перші симптоми можуть з’явитися не одразу.
✅ Загальні ознаки гепатиту всіх видів:
• слабкість і швидка втомлюваність;
• роздратування або апатія;
• розлади з боку ШКТ — нудота, блювання, біль у животі та діарея;
• потемніння сечі;
• знебарвлення калу;
• пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер;
• підвищена температура тіла.
✅ Не варто забувати, що перебіг захворювання може відрізнятися залежно від виду вірусу, що став його збудником.
• При гепатиті А найчастіше спостерігається втрата апетиту, тяжкість і біль у правому підребер’ї. Інкубаційний період триває 14-28 днів.
• Гепатит B дає про себе знати у період від 30 до 180 днів з моменту інфікування. Захворювання швидко призводить до цирозу та печінкової недостатності.
• Гепатит С у 80 % випадків протікає безсимптомно. Можуть виникати болі в суглобах, васкуліт, втрата апетиту, зміна імуноглобулінів. Інкубаційний період триває до 6 місяців.
• Гепатит D накладається на гепатит В, ускладнюючи його симптоми та перебіг.
• При гепатиті E з’являється свербіж та висип, біль у суглобах. Інкубаційний період триває від 2 до 10 тижнів.
✅ Гепатит: лікування дієтою
Дієта при гепатиті є обов’язковою частиною терапії. Основним принципом дієтичного харчування є зниження навантаження на печінку і ШКТ.
Рекомендовано:
• 4–6 прийомів їжі на добу з інтервалом у 3–4 години
• так звана «дієта номер 5»
• виключення їжі на ніч
• добова кількість калорій – менше 3000 ккал
• вживання лише теплої їжі
• виключення з раціону копченого й гострого
• відмова від алкоголю й тютюну.
✅ Печінка і жовчовивідні шляхи – найважливіші органи для нормального функціонування людського організму. Разом з тим, вони є найбільш вразливими, оскільки протягом усього життя переробляють і інактивують токсини, отрути, а також продукти розпаду, наражаючись на небезпеку. Саме тому печінка вимагає регулярного очищення і певного захисту. Сьогоднішній спосіб життя людей нерідко ставить роботу печінки під загрозу. Зловживання спиртним, екологічна ситуація, генетичний фактор, використання антибіотиків, сильнодіючих медикаментозних препаратів, дієти, нерегулярне харчування – все це шкодить печінці та жовчному міхурі, тому хронічні захворювання цих органів зустрічаються досить часто.
Дієта для жовчного міхура і печінки може дотримуватися і здоровою людиною, в якості профілактики печінкової недостатності, холециститу, гепатиту, фіброзу, цирозу. У медичній практиці вона називається дієтою № 5 за Певзнером, в обов’язковому порядку призначається людям, що страждають хронічними та гострими формами даних захворювань. Крім оздоровчих властивостей, дієта допомагає виробити ефективну корекцію ваги для хворого.
Дієта № 5 має багато варіацій, і призначається лікарем залежно від стадії захворювання та стану хворого поряд з медикаментозним лікуванням.
Основним завданням такого раціону є обмеження в жирній їжі і збалансоване вживання білків і вуглеводів. Тому жирні, гострі і копчені продукти виключаються з меню , а повноцінні легкозасвоювані білки і продукти, багаті клітковиною , повинні вживатися частіше і в більшому обсязі.
У кожному разі, дотримуючись цієї дієти, не можна займатися переїданням. Інакше, створюється додаткове навантаження на хвору печінку.
Харчування має бути дробовим, невеликими порціями і через кожні 3-4 години. Це покращує травлення і засвоєння їжі. Любителям смаженого доведеться відмовитися від своїх уподобань і перейти на більш корисний процес приготування, а саме: на пару, на воді, або тушкування. Якщо є можливість, найкращим варіантом стане придбання пароварки. У ній їжа максимальним чином зберігає всі корисні властивості продуктів.
Щодня в раціон харчування мають входити близько 2 л води, бажано мінеральної, або свіжовичавлені соки.
Категорично заборонено їсти сильно охолоджені продукти, оскільки це веде до скорочення жовчного міхура і порушенню його роботи. Температура приготованих страв повинна бути не нижче кімнатної до помірно гарячої.
Іноді за призначенням лікаря можуть вноситися певні коректування. Наприклад, страви основного меню готуються тільки в протертому вигляді, а фрукти і овочі вживаються в сирому.
❗ Тривалість оздоровчої дієти № 5 не має певних меж. Все залежить від конкретного індивідуального випадку і стану хворого. Однак при хронічних захворюваннях таке харчування рекомендовано протягом 2 років, а при хронічних формах гепатиту - впродовж усього життя.
❗ Гепатити виліковні, проте деякі їх види занадто агресивні та загрожують фатальними наслідками❗
 
❤ Дбайте про себе і рідних. Дотримуєтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.
Пам’ятайте! Правильне харчування зможе не тільки допомогти печінці працювати, але ви досягнете призупинення захворювання, а йі збільшити тривалість свого життя.
Довідково
ℹ В Україні Розпорядженням Кабінету міністрів України від 27 листопада 2019 р. №1415-р схвалена «Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року». Визначена стратегічна ціль «Зменшення нових випадків вірусних гепатитів, в тому числі хронічних, та скорочення смертності, зумовленої вірусними гепатитами»що базується на Глобальній стратегії сектору охорони здоров’я ВООЗ з вірусного гепатиту «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів».
У 2021 році прийнято нові Стандарти надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С. Вони дозволяють значно розширити доступ пацієнтів до лікування цих інфекцій.
Картинка