Категорія новин
▪ Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Щоб вберегтися від захворювання на ботулізм необхідно уникати споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, та м'ясних консерв, в першу чергу домашнього виробництва. Також потрібно уникати споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином, або про якість яких споживачу достеменно невідомо.
✅ Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
☝️ Дорослі, як правило, заражаються через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються вкрай рідко: ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишківнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротованих (відмерлих) тканинах рани.
☝️❗ Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.
✅ Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
• сильно виражена сухість у роті,
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
• запаморочення,
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
✅ Профілактика ботулізму
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
• м'ясних та грибних консерв,
• консервів домашнього виробництва,
• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Передрук та інше використання матеріалів дозволяється за умови посилання на сайт www.ockph.te.ua чи FB сторінку ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ "
❗При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря.
Харчуйтесь безпечно!
♥ Ми бажаємо Вам здоров'я!
Картинка