Категорія новин
🌊Масштабні підтоплення та осушення великих територій, які відбуваються унаслідок руйнування Каховської ГЕС, зумовлюють ризик масового захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ). ☝️ Нагадуємо прості правила запобігання цим захворюванням.
👩‍⚕️ Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: ♦️️ хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі); ♦️️ бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє).
☝️ Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
🌊🍛🪳🪰Факторами передачі збудників інфекції є, насамперед, забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти. Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Виділяючись із кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.
♦️️Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.
📍Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, а й центральну нервову систему. У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражень зазнають печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу – висока температура.
🟢Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
✅ для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
✅не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
✅ воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
✅ потрібно кип'ятити або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
✅ молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
✅ овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
✅ для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
✅ не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
✅ суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
✅ всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
✅ ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
❗️👨‍⚕️Увага! При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
Картинка