Категорія новин
ℹ Фахівці Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб підготували корисну інформацію про гриби, вживання яких часто призводить до отруєнь та навіть до смерті, а також про правила збирання та споживання грибів.
Отож ми розпочинаємо тематичний цикл про гриби.
❗🍄Грибів у лісі дуже багато, та далеко не всі з них треба класти у кошик.
Між шапинковими грибами є малокорисні щодо поживності гриби, їх називають просто поганками. Але є гриби, які, потрапивши в їжу, можуть викликати серйозне отруєння, яке часто закінчується смертю.
Основною причиною отруєння грибами є те, що люди часто не вміють розрізняти, де їстівний, а де отруйний гриб, не знаючи грибів, легковажно і неуважно збирають їх. Правда, іноді страх, що грибами можна отруїтися, призводить до того, що чимало їстівних грибів засихають незібрані. Однак досвідчені, обізнані з дарами лісу люди легко розпізнають їх, збирають і заготовляють гриби як смачний і поживний харч.
Але навіть добре знайомими грибами можна отруїтися, якщо ви, наприклад, захопитесь збиранням дуже великих, а отже майже завжди старих, грибів, чи недобре переварите або пересмажите їх, чи довго будете зберігати.
🤢 Отруїтися можна не лише отруйними грибами, але й їстівними, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях.
У їстівних грибах багато білків та жирів, за що вони так цінуються як харчовий продукт. Але грибні білкові речовини та жири дуже нестійкі. Вони легко розпадаються, а під час розкладу утворюють птомаїни — отруйні речовини, близькі до трупної трутизни. Тому-то зібрані в лісі гриби треба, не відкладаючи, готувати в їжу, а куплені на базарі використовувати з великою обережністю.
Цілком їстівні, однак несвіжі й старі гриби, що починають розкладатися, як і гниле м’ясо чи риба, надзвичайно шкідливі.
👆 Пам’ятайте — гриби належать до продуктів, що швидко псуються. Якщо гриби не розібрати, а покинути на кілька годин купкою в кошику, вони — особливо зібрані в мокру, дощову погоду — паряться, розм’якають і швидко стають непридатними.
За науковими даними, на Україні налічують понад 70 видів отруйних грибів, але особливо небезпечних трохи більше десятка. Сюди належать бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, плютеї, ентоломи.
В родині трубчастих смертельно отруйних грибів не зафіксовано. Багато отруйних грибів буває дуже зовні схожих на їстівні, тому, неуважно збираючи чи не знаючи, які бувають отруйні гриби, можна легко помилитися і назбирати отруйних. А одним отруйним грибом може отруїтися кілька людей.
☝ Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
⚕️Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб - залежно від виду грибів, які ви вживали. Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Увага❗ Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте "швидку допомогу"🚑.
☝ В разі отруєння, залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже 👩‍🔬 лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
❤Ми бажаємо Вам здоров’я!
картинка