Категорія новин
Існує багато місцевих міфів про гриби, якими послуговуються грибники.
І якщо деякі міфи і легенди становлять собою якусь літературну цінність, з деяких можна просто посміятись, то існують різні забобони щодо так званих правил визначення грибів на предмет їх отруйності чи їстівності, дотримування яких може призвести до прикрих наслідків.
Зараз ці псевдоправила визнані фахівцями-мікологами небезпечними і шкідливими, яких ні в якому разі не можна дотримуватися через загрозу отруїтися. На жаль, багато людей все ще слідують цим забобонам, через що все ще зберігається статистика грибних отруєнь
Ось деякі з них:
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
Ø отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Бліда поганка пахне майже так, як і печериця;
Ø усі гриби в молодому віці їстівні;
Ø личинки комах, черви і равлики не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
Ø опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. Потемніння срібних предметів залежить від хімічного впливу на срібло амінокислот, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
Ø цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні. Побуріння чи почорніння цибулі і часнику залежить від наявності в грибах ферменту тирозинази, яка є як в їстівних, так і в отруйних грибах;
Ø отрута з грибів виділяється після кип’ятіння протягом кількох годин;
Ø сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;
Ø молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть бути як в їстівних грибах.
Звісно, перекази і легенди про гриби пройшли через віки, вони передаються з покоління в покоління. Проте ці та деякі інші вартує взагалі забути і ні в якому разі не застосовувати на практиці.
Ми бажаємо Вам здоров’я!