Категорія новин
🧑‍🏫Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
🧑🏻‍⚕️Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
💁🏼‍♀️Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
👩‍⚕️Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
☝🏻Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5️⃣ кроків до безпечного харчування
1️⃣.Підтримуйте чистоту:
🔸️мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
🔸️ мийте руки після відвідування туалету;
🔸️ вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
🔸️ захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2️⃣. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
🔹️ відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
🔹️ для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
🔹️ зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3️⃣. Ретельно готуйте їжу:
✅️ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
✅️доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
✅️сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
✅️ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4️⃣. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
❌️не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
❌️не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
❌️не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5️⃣. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
🟢використовуйте чисту або очищену воду;
🟢обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
🟢ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
🟢не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
❗️❗️❗️Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
👉 Захистіть себе: гострі кишкові інфекції 🤢