Категорія новин
📝 Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, артрит – найбільш поширене захворювання опорно-рухової системи: виявляється у 10 із 1000 осіб різного віку. Однаково часто вражає дітей, молодих та літніх пацієнтів. Небезпека артриту в тому, що за відсутності лікування в суглобах відбуваються серйозні зміни, які сприяють обмеженню рухливості та втраті працездатності. Кожен шостий пацієнт стає інвалідом.
🦵 Артрит – це група суглобових захворювань, що супроводжуються запальними змінами, деформацією, болем. За походженням він може бути первинним та вторинним (спровокованим іншою хворобою суглобів). Найчастіше вражає ноги (стегна, коліна), руки, нижню частину спини.
📉 Зменшити ризик розвитку захворювання опорно-рухової системи допоможуть такі рекомендації:
🔹 дозовані фізичні навантаження без статичних вправ;
🔹 раціональне харчування – допомагає підтримувати вагу в нормі, попередити ожиріння;
🔹 своєчасне лікування будь-яких патологій – хронічних, інфекційних, аутоімунних, алергічних та ін.;
🔹 мінімізація вживання кави, червоного м'яса;
🔹 відмова від куріння;
🔹 щоденна присутність у раціоні овочів, фруктів, горіхів для насичення організму вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, які необхідні для профілактики запалення;
🔹 плавання – сприяє зміцненню суглобів.
👉 Дотримання цих правил допомагає попередити розвиток хвороби, її рецидиви, а також прискорити одужання під час проходження комплексної терапії.
☝️ Дієта при артриті суглобів. Корекція раціону спрямована на нормалізацію доступу поживних речовин, необхідних для нормальної роботи опорно-рухової системи. Людям, які зіткнулися з артритом, правил харчування варто дотримуватися постійно, щоб мінімізувати ризик прогресування хвороби. 🥗Раціон повинен включати підвищений вміст білка – приблизно вдвічі більше, ніж рекомендації для здорової людини (для жінок – 120-170 г, чоловікам – 155-185 г за умови відсутності проблем). Обов'язково вживати:
✔️ нежирне м’ясо (бажано біле, червоне варто обмежити);
✔️ молоко;
✔️ яйця;
✔️ квасоля – джерело рослинного білка;
✔️ кисломолочні продукти, сир;
✔️ олія (соняшникова, оливкова) – служить мастилом для суглобів, а ось тваринні жири потрібно обмежити, оскільки вони «забивають» кровоносні судини та організм у цілому;
✔️ свіжі фрукти, овочі, ягоди – джерело вітамінів, необхідних для якнайшвидшого одужання;
✔️ вівсянка – насичує організм марганцем, його іони беруть участь у формуванні кісткової, хрящової тканини;
✔️ сушений чорнослив;
✔️ жирні сорти риби (лосось, сардини, оселедець) – джерело жирних кислот, які зменшують запалення, підвищують в'язкість суглобової рідини;
✔️ цитрусові, ананаси, шипшина, солодкий перець, смородина, кріп, петрушка багаті на вітамін С, який захищає колаген, забезпечує еластичність хряща.
❌ Виключити з раціону рекомендовано такі продукти: борошняні вироби, солодощі; маринади, соління; копченості; лимонади; кава, міцний чай; оцет; гострі страви; алкоголь.
☝️ Важливо слідкувати за здоров’ям та самопочуттям та не зволікати зі зверненням до лікаря. В процесі лікування треба дотримуватися режиму приймання ліків та сумлінно виконувати рекомендації. Тоді можна зупинити процес руйнування суглоба та подовжити якісне життя на довгі роки.
🥗 Харчування при артриті