Категорія новин
☝️Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
💁Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
🧑‍🏫Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
👉 Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
👉 Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
👉 Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
👉 Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
🤔Кому не можна їсти гриби❓
☝️Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
🟢 жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
🟢 дітям до 12 років;
🟢 людям літнього віку.
🤔Як не отруїтися грибами❓
✅ Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
✅ Не купуйте гриби на стихійних ринках.
✅ Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
✅ Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
✅ Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
✅ Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
✅ Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
✅ Не куштуйте сирі гриби.
✅ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
✅ Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
✅ Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
✅ Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
👨‍⚕🍄Отруєння грибами: профілактика