Категорія новин
Запальний процес в організмі цілковито може бути нормальною імунною реакцією. Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран. Або ж для боротьби з інфекціями, шляхом підвищення температури тіла і позначення того місця, куди втрутився чужинець ( вірус чи бактерія). Проте темп сучасного світу часто примушує людину знаходитися в хронічному стресі, тим самим провокуючи так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму. І якщо у першому випадку існує багато традиційних способів для боротьби з гострим запаленням, то у другому випадку може допомогти лише перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону “протизапальними продуктами”, мова про які буде йти нижче.
То що ж таке протизапальні продукти і яким чином вони здатні підтримувати імунну систему та зменшувати хронічне запалення в організмі
Попереду, смачних продуктів, які підвищують імунну систему :
Куркумін
Куркумін є активний інгредієнт куркуми та є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі. Зміцнює імунну систему саме завдяки високому вмісту антиоксидантів. Куркумін заміняє гідроксильні радикали, які вважаються найбільш реактивними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин інфекцій і злоякісних пухлин.У ній величезна кількість вітаміну С, Е і К. Як відомо, вітамін К має виражену кровозгортувальну дію, будучи важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також, вітамін К - стимулятор найважливішого антиоксиданту в тілі - амінокислоти глутатіону.
Гарбузове насіння
Гарбузове насіння - це поживні електростанції в крихітній оболонці, з широким спектром поживних речовин, від магнію і марганцю до міді, цинку і білка. Крім того, в них міститься широкий спектр корисних рослинних сполук - фітостероли і антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. З огляду на те, що в цьому насінні міститься багато клітковини, вони можуть збільшити споживання вами клітковини, допомагаючи досягти ідеального кількості.
Брокколі - близька родичка брюссельської, білокачанної та цвітної капусти - мабуть, найбільше відома своїми хемозахисними властивостями.
Це прекрасне джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров'я антиоксидантних і протиракових з'єднань.
Одним із з'єднань в брокколі, відомим своїм протиракову дію, є сульфорафан - натуральна органічна сірка.
Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію і ділення клітин, викликаючи одночасно апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки у мишей.
Три порції брокколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.
Ферментовані продукти
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Таким чином, ферментовані продукти для кишківника - це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.
Ферментовані продукти також отримують визнання в якості важливого протиракового доповнення. Доведено, що корисні бактерії в ферментованих продуктах особливо ефективно пригнічують рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишечника та інших органів.
Часник
Часник є однією з кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це противірусний засіб і, по суті, діє як антибіотик проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
Ківі
Ви, напевно чули, що вітамін С відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової імунної системи. І ківі є одним з найкращих і найсмачніших джерел цього вітаміну. Одна порція ківі (близько двох плодів) може похвалитися 137,2 міліграмами вітаміну С, який є сильним вільнорадикальним гасителем і, отже, сильним антиоксидантом в організмі
Кістковий бульйон
Багато досліджень пов'язують речовину хондроїтинсульфат, виявлену в кістковому бульйоні, як з протизапальними, так і з імунорегуляторними ефектами. Потенційно небезпечні завойовники погіршують здоров'я кишечника і, в свою чергу, нашу імунну систему. Це в значній мірі пов'язано з глікозаміногліканами (або GAG), що знаходяться в ньому. GAG допомагають відновити кишкову оболонку. Вони також відіграють важливу роль у підтримці вмісту колагену і еластину між тканинними волокнами.