Категорія новин
Вітаміни в дуже малих кількостях допомагають нам підтримувати здоров'я та хорошу форму. Деякі з них синтезуються в організмі, але більшість повинні надходити ззовні: з харчовими продуктами або у вигляді вітамінних добавок.
Поповнення вітамінів шляхом харчування
Щоб споживання вітамінів було регулярним, необхідно адаптувати свою дієту, ввівши в щоденний раціон відповідні продукти.
Щоб уникнути авітамінозу, слід вживати продукти багаті на вітаміни:
A – червоний перець, зелена цибуля, гарбуз, салат, помідори, печінка.
D – сонячне світло.
C – ківі, цитрусові, бузина, малина, картопля, спаржа, цибуля, хрін, печінка, шипшина, барбарис, чорна смородина.
В1 – квасоля, гречка, горіхи, рис, печінка, яйця.
B2 – помідори, ріпа, квасоля, яйця, яловичина, печінка, нирки, мигдаль, капуста, пророщена пшениця.
B3 – овес, жито, кукурудза, ячмінь, квасоля, соя, горох, гриби.
B5 – молоко, горох, арахіс, яйця, соя, сочевиця, фундук, капуста, пшениця, овес, горох, кінза, волоський горіх, риба, фісташки.
B6 – лимони, помаранчі, полуниця, черешні, помідори, капуста, шпинат, картопля, волоські горіхи, ліщина, пророща пшениця.
B9 – молоко, яйця, риба, сир, домашня птиця, свинина, яловичина, баранина, печінка.
B12 – морепродукти, риба, печінка, м’ясо, молоко, яйця, сир, йогурт.
H – горох, арахіс, соя, шампіньйони, капуста, картопля, буряк, морква, шпинат, салат, помідори, суниця, диня, апельсин, персики, яблука, пшениця, рис, молоко, сир, пшениця, кукурудза, ячмінь, хліб, рис, яйця, м’ясо, печінка, риба.
E – соняшникова олія, пророщена пшениця, цілозернові продукти, горіхи, соняшникове насіння.
K – зелені листові овочі, шпинат, цибуля, зелений чай, капуста, кропива, яйця, картопля, банани, авокадо, ківі, петрушка.
Р – виноград, малина, помідори, абрикоси, ожина, черешня, листовий салат, гречка, зелений чай, чорна смородина, шипшина.
РР – арахіс, білі гриби, риба, м’ясо, яйця, печінка, пшениця, кунжут, соя, горох, гречка, молоко.
Забезпечення вітамінами з їжі залежить від безлічі факторів: наприклад, жиророзчинні каротиноїди краще засвоюються в поєднанні з жирами. Таким чином, щоб отримати вітамін А з моркви її необхідно дрібно натерти та тушкувати зі сметаною, що містить емульгований жир. Вітамін С, навпаки, при нагріванні швидко розкладається, а вітамін В2 руйнується сонячним світлом.