Категорія новин
🔹 Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо.
🔸 Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
🔹 Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся їсти молочні продукти 2–3 рази на день.
🔸 Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу.
🔹 Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.
🥗 Овочі, для прикладу, не містять великої кількості калорій (за винятком крохмальних — картоплі тощо), мають високий вміст харчових волокон, вітамінів, мінералів і біофлавоноїдів. Саме тому рекомендується вживати 4–5 порцій овочів на день, а також 2 порції фруктів на добу.
Здорове харчування також передбачає зменшення кількості солі та цукру в раціоні.
☝ Рекомендована норма солі для дітей — не більше ніж 2 г на добу, а для підлітків — менш як 5 г. Щодо цукру, то добова норма для підлітків становить — не більше ніж 25 г на добу, враховуючи доданий цукор (його виробник використовує, щоби покращити смак або продовжити термін зберігання харчових продуктів).
❗️ Пам’ятайте, що здоровий сніданок може покращити когнітивні функції дитини та її настрій. Мотивуйте дітей харчуватися здорово!
📝 Рекомендації щодо здорового харчування підлітків