Категорія новин
✅ Ми завжди дбайливо ставилися до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей. Впродовж крайнього року - ця турбота стала ще більш актуальною...
Звичайно, підтримувати незламність нам допомагають ЗСУ, а бадьорість у тілі та позитив у думках нам допомагають, вітаміни, поживні речовини та природні мікроелементи.
Фахівці відділу промоції здорового способу життя розповідають про користь такого важливого компоненту як йод. В поміч буде Вам і добірка продуктів, в яких міститься 53-й елемент таблиці Менделєєва.
✅ Йододефіцит може призвести до серйозних порушень в організмі людини та спровокувати онкологічні хвороби. Більшість людей не знають, як саме діє йод на людину, скільки його слід споживати, і в яких продуктах міститься.
Йод – основний компонент гормонів щитовидної залози, яка регулює метаболізм в організмі людини. Для нормальної роботи організму необхідно регулярно отримувати цей важливий мікроелемент. У свою чергу, трийодтиронін та тироксин, гормони щитовидної залози, відповідають за підтримання нормальної температури тіла, стимулюють інтелектуальну та розумову діяльність, підвищують фізичну витривалість.
В організмі людини міститься від 20 до 50 мг йоду, близько 60% якого перебуває у щитовидній залозі, 40% – у м'язах, яєчниках, крові. Йод вбиває нестійкі мікроби, що потрапляють у кров, сприяє відновленню енергії, витраченої людиною протягом дня. А також має заспокійливу дію на нервову систему, знімає стреси, сприяє концентрації уваги та покращенню пам'яті.
☝️ Пропоновані продукти - легко знайти на поличках крамниць.
▪ Журавлина. У 100 г журавлини міститься приблизно 350 мкг йоду. Крім того, маленька кисла ягода містить у собі величезну кількість антиоксидантів, цінних вітамінів, елементів і речовин: вітамін С, вітамін К, що сприяє кращому засвоєнню кальцію, та клітковину. Додавайте журавлину у випічку, салати та соуси – і добова норма йоду буде забезпечена.
▪ Полуниця. У цій солодкій червоній ягоді достатня кількість йоду – в одній чашці майже 10% добової норми, близько 13 мкг. Крім того, полуниця зміцнює імунітет завдяки вітаміну C, регулює кров'яний тиск, а також знижує рівень «поганого холестерину».
▪ Чорнослив. Всього в п'яти одиницях чорносливу міститься 13 мкг йоду. За величезний список корисних властивостей цей сухофрукт однозначно варто додати до свого раціону. Чорнослив перешкоджає появі онкологічних хвороб, регулює рівень цукру в крові, що може врятувати від появи діабету 2-го типу та ожиріння, знижує холестерин та зміцнює кістки. Також у чорносливі міститься вітамін К і бета-каротин.
▪ Квасоля. У 100 г квасолі міститься трохи більше 30 мкг йоду. Страви з квасолі не тільки смачні та багаті на йод, але ще й дуже корисні: у бобових повно клітковини. Водночас бобові мають низький ГІ (глікемічний індекс), що надзвичайно важливо для діабетиків. ГІ сприяє підвищенню або зниженню рівня цукру в крові. Крім клітковини та білка, квасоля багата магнієм, міддю, цинком, фолієвою кислотою, яка необхідна для створення нових клітин в організмі та підтримки їх у нормальному стані.
▪ Молоко. Лише 1 склянка нежирного молока містить 85 мкг йоду, що забезпечує 57% денної норми його споживання. Завдяки вмісту кальцію, фосфору, магнію, калію, вітамінів А, D, вітамінів групи В та інших корисних мікроелементів, молоко — незамінний джерело необхідних поживних речовини. Більшість людей надають перевагу знежиреному продукту, однак не варто уникати жиру в молоці. Дієтичний жир насичує і допомагає організму засвоювати вітаміни A, D, E і K.
▪ Креветки. У 100 г цих ракоподібних міститься близько 40 мкг йоду. Зрозуміло, що більшість морепродуктів відрізняється високим вмістом йоду. Більше того, креветки містять найпотужніший антиоксидант — астаксантин. Величезна кількість досліджень підтвердила, що астаксантин ефективніше за інших антиоксидантів бореться з вільними радикалами, які є причиною більшості хвороб у людей. Астаксантин позитивно поліпшує роботу мозку, впливає на пам'ять людини та знижує ризик захворювань мозку.
▪ Тріска. На 100 г цієї риби міститься приблизно 110 мкг йоду. Крім того, тріска - чудове джерело білка для тих, хто стежить за своїм харчуванням: біла риба має мало жирів та калорій, але багато вітамінів та елементів, включно з йодом. Також тріска багата кальцієм, магнієм, калієм, фосфором, вітаміном Е та вітамінами групи В, особливо вітаміном В12. Останній бере участь у нормальній роботі серцево-судинної системи.
▪ Тунець. У 100 г тунця міститься близько 18 мкг йоду. Тунець більш жирна риба, аніж тріска, але від цього не менш корисна. Серед цінних властивостей тунця — його здатність запобігти інсульту. Лікарі та експерти зазначають, що у тих, хто споживає тунець кілька разів на тиждень, ризик виникнення інсульту знижується на 30%. Також у тунці багато калію, фосфору, кальцію, магнію, заліза, жирних кислот омега-3 і вітаміну В12.
▪ Грудка індички. На 100 г м’яса індички міститься близько 37 мкг йоду. Запечена індичка забезпечує високоякісний білок і вітамін В12, а також 23% денної норми споживання йоду на порцію. Варто зазначити, що грудка індички містить менше насичених жирів, ніж м'ясо стегна. Окрім йоду, індичка збагачена високою концентрацію інших корисних речовин: кальцію, калію, цинку, заліза та фосфору.
▪ Курятина
У курячому м’ясі міститься 7 мкг йоду на 100 г. Звичайно, це не так багато, як в рибі, але все ж більше, ніж в яловичині і свинині.
▪ Йодована сіль. 1/4 чайної ложки йодованої солі містить 51% денної норми йоду. Однак, це не означає, що вам слід кидати йодовану сіль у кожну страву. Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань, дієта з високим вмістом солі може підвищити кров'яний тиск, що є ризиком розвитку серцевих захворювань та інсульту. Тому рекомендуємо надати перевагу більш корисним продуктам, що також містять йод.
▪ Йогурт.
За даними National Institutes of Health, молочні продукти, включно з йогуртом, є прекрасним джерелом йоду (116 мкг). Порція нежирного йогурту, що складається з однієї склянки, дає 77% норми вживання йоду.
Йогурт також є чудовим джерелом білка і містить пробіотики – здорові бактерії, які забезпечують безперебійну роботу кишківника та імунної системи.
▪ Морська капуста. Було б справжнім злочином не включити морську капусту до цього списку, адже вона справжній рекордсмен за вмістом йоду нарівні з журавлиною — 300 мкг у 100 г, це більше за добову норму вдвічі! Крім того, у морській капусті всього 25 калорій (на 100 грамів), майже немає жирів і вуглеводів — справжня знахідка для тих, хто слідкує за вагою. Але купуючи в магазині готові салати з такої капусти, необхідно звертати увагу на склад - соуси майонезні збільшують калорійність в рази. До речі, саме з морської капусти робляться ті самі листи (норі), за допомогою яких «закручуються» роли.
▪ Картопля. В одній середній картоплині є близько 60 мкг йоду - майже половина норми добового споживання. Дехто зменшує кількість споживання картоплі через велику кількість крохмалю. Але іноді включати до свого раціону картоплю все-таки потрібно: вона містить залізо, фосфор, калій, магній, кальцій і цинк, які сприяють поліпшенню здоров'я кісток. Картопля багата на вітамін В6, який сприяє кращому засвоєнні білків та жирів, а також запобігає нервовим розладам. Варто взяти до уваги, що більше корисних речовин картопля зберігає у запеченому вигляді, ніж у вигляді пюре.
▪ Буряк
Буряк містить вітаміни В, Р, РР, фолієву кислоту, клітковину, магній, калій, йод, марганець, залізо, сірку, рубідій, цезій і ще цілий перелік поживних компонентів.
У сирому буряку містяться: бетанін, бетаїн, солі калію та кальцію, йод, клітковина.
Вживання буряка не лише захищає щитовидну залозу від несприятливих факторів довкілля, в й виводить солі важких металів та радіонукліди з організму (очищає кров), ️відновлює функції печінки, ️покращує обмінні процеси
▫️покращує стан капілярів, ️зміцнює стінки судин, ️знижує артеріальний тиск, ️відновлює нестачу йоду і заліза, ️стимулює перистальтику кишківника (нормалізуює стілець), підтримує у нормі кислотно-лужний баланс у крові людини, ️покращує засвоєння білків, транспортування гемоглобіну в крові (перешкоджає кисневому голодуванню), ️підвищує працездатність, зберігає пам'ять.
▪ Окрім того, продуктом, що містять велику концентрацію йоду, та збільшить їх кількість в своєму раціоні є спіруліна.
Спіруліна – це одноклітинна водорість синьо-зеленого кольору, яка на 70% складається з білка, що вдвічі більше ніж у яловичині.
В організмі людини спіруліна засвоюється на 95% і не має побічних ефектів.️
Це і не дивно, бо вона містить: 18 амінокислот, Омега-3 та Омега-6, бета-каротин, фітонутрієнти, мідь, залізо, марганець, калій, йод, селен та вітаміни групи В.
Також вона має протизапальні та антиоксидантні властивості; протипухлинні властивості; профілактикує анемію; знижує артеріальний тиск; підвищує силові показники та витривалість; нормалізовує рівень цукру; поліпшує стан шкіри; виводить токсини; покращує стан ендокринної, травної та серцево-судинної систем.
☝️ Не забувайте, що це рекомендації ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ".
Призначення та лікування йододефіциту проводиться в індивідуальному порядку за вашими аналізами і цей пост є не лікувальним, а інформативним.
☝️ Щорічно обстежуйте свою щитовидну залозу та будьте здорові! Бережіть себе та рідних!
 
Харчуйтеся різноманітно і будьте уважні до свого здоров’я!
Картинка